BORBA PROTIV EPIDEMIJE

IZ FARMACEUTSKOG DIVA U VLASNIŠTVU 'NAJOMRAŽENIJEG ČOVJEKA U NJEMAČKOJ' PROGOVORILI O CJEPIVU Otkrili kad bi mogle krenuti prve isporuke

 
Laboratorij tvrtke CureVac i Dietmar Hopp u krugu
 dpa Picture-Alliance/AFP

Njemačka farmaceutska tvrtka iz Tübingena mogla bi, ako je vjerovati procjenama jednoga od suvlasnika Dietmara Hoppa, isporučiti cjepivo protiv virusa Covid-19 već na jesen.

- Klinička ispitivanja mogli bismo započeti već na početku ljeta, ako sve bude po planu, rekao je osnivač SAP-a i 'mecena' i vlasnik kluba Bundeslige Hoffenheima za Bild u srijedu. Zbog apsolutnog vlasništva u nogometnom klubu veliki dio njemačkih nogometnih fanova Hoppa ne voli, budući da u Njemačkoj nije praksa da jedna osoba bude isključivi vlasnik kluba.

Budući da postoji ogroman pritisak da cjepivo izađe van čim prije, dopuštenje vlasti za izdavanje cjepiva trebalo bi ići brže nego u drugim slučajevima, vjeruje on.

- Bit ćemo u mogućnosti, cjepivo isporučiti u jesen.

Europska komisija ponudila je u ponedjeljak 80 milijuna eura financijske potpore njemačkoj biofarmaceutskoj tvrtki CureVac za ubrzanje razvoja i proizvodnje cjepiva protiv koronavirusa.

Riječ je o tvrtki iz koje, prema njemačkim medijima, američki predsjednik Donald Trump pokušava njemačke znanstvenike koji rade na cjepivu protiv koronavirusa visokim svotama novca dovesti u Sjedinjene Države ili osigurati ekskluzivna prava na cjepivo.

Kasnije su iz CureVaca demantirali informaciju da su imali takvu ponudu iz SAD-a.

Tamošnji znanstvenici CureVaca rade na razvoju cjepiva protiv virusa Covid-19 još od siječnja.

Hopp je u intervjuu za Bild istaknuo da će cjepivo moći preventivno djelovati na zdrave ljude.

- Ako bi, primjerice, pandemija koronavirusa sljedeće zime bila još jača, od čega strahuju neki stručnjaci, dodao je.

Naravno, to znači da se tako ne bi mogli izliječiti oboljeli. Hoppovo ulaganje u znanost, koje traje već 14 godina, temelji se na činjenici, kojom je on fasciniran, da se ljudi mogu boriti protiv bolesti snagom vlastitog organizma, bez kemije.

Znanstvenici CureVaca bave se time već duže vrijeme. Uspješno su razvili cjepivo protiv bjesnoće i to bi im iskustvo moglo pomoći u razvoju cjepiva protiv koronavirusa.

Vitalni 79-godišnji Hopp bio bi sretan kada bi prestala sva mržnja koju prema njemu usmjeravaju navijači na tribinama stadiona Bundeslige.

U razgovoru je odgovorio i na pitanje može li njegov doprinos borbi protiv koronavirusa odobrovoljiti navijače i zaustaviti napade na njega na nogometnom terenu.

- To ni u kom slučaju nije moja motivacija, ali naravno, bila bi to lijepa nuspojava. Nikada nisam skrivao koliko mi ti napadi teško padaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 04:58