SPASIO GA DETEKTIV

IZ ZATVORA U MILIJUNAŠE Dobio 21 milijun dolara odštete nakon što je čak 39 godina nevin robijao za dvostruko ubojstvo

Veteran vijetnamskog rata Craig Coley proveo je 39 godina u zatvoru zbog dvostrukog ubojstva koje nije počinio. Oslobođen je tek nakon testiranja DNK pronađenog na mjestu zločina, a okrug Simi Valley kraj Los Angelesa isplatit će mu 21 milijun dolara kao kompenzaciju za vrijeme provedeno iza rešetaka.

Krvavi ručnik

Coley je 1978. imao 31 godinu i spremao se prekinuti s Rhondom Wicht, samohranom majkom koja je živjela u Simi Valleyju.

Kad je policija pronašla nju i njezina sina ugušene u njezinu stanu, Coley je postao prvi osumnjičeni. Svjedokinja je tvrdila da je vidjela upravo njega u kamionetu ispred stana ubijene.

Policija je pronašla dječju majicu i krvavi ručnik u njegovu stanu te je proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

Coley je postao uzoran zatvorenik, studirao je u zatvoru, stekao dvije diplome i nikada nije prestao tvrditi da je nevin. Kad je njegov slučaj desetljećima kasnije proučio detektiv Michael Bender, otkrio je da je mnogo detalja u slučaju kontradiktorno te da je detektiv koji je 1978. vodio slučaj uništio brojne dokaze.

Ključno za njegovo oslobađanje bilo je otkriće uzoraka DNK izuzetih s mjesta zločina. Iako je sud nakon presude naložio da budu uništeni, igrom slučaja ostali su u spremištu instituta koji je u međuvremenu postao privatna ustanova. DNK sperme pronađene na krevetu u stanu Rhonde Wicht pripadao je nepoznatom muškarcu, a ne Coleyju. Kad se počeo baviti pojedinostima, Bender je otkrio i druge probleme - svjedokinja koja je tvrdila da je vidjela njegov kamionet nije ga mogla jasno vidjeti iz svojeg stana, niti razaznati osobu u njemu.

Srušena presuda

U vrijeme kad je zločin navodno počinjen, Coley je imao čvrst alibi, no unatoč tome proveo je gotovo četiri desetljeća u zatvoru.

Nakon što je pregledao sve dokaze koje je prikupio Bender, Coleyja je prošle godine pomilovao tadašnji guverner savezne države Kalifornije Jerry Brown. Bilo je to - 39 godina iza rešetaka - najdulje vrijeme provedeno u zatvoru nakon kojeg je presuda srušena. Coley je od Kalifornije dobio gotovo 2 milijuna dolara - 140 dolara za svaki od 13.991 dana koje je proveo iza rešetaka.

Nakon toga je podigao i građansku parnicu protiv okruga Simi Valley, koji je s njim ovaj vikend postigao izvanparnični sporazum o kompenzaciji u iznosu od 21 milijun dolara. Danas 71-godišnjak, Coley želi pomoći svima koji su nezasluženo u zatvoru.

Održao je nekoliko sastanaka s predstavnicima policije i obiteljima zatvorenika koji tvrde da su nevini. Prema podacima organizacije Innocence Project, više od 350 nevinih ljudi oslobođeno je zahvaljujući DNK testiranju u protekla tri desetljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:51