BELGIJA

Iza kulisa strašnih brojki u državi koja je po tragičnoj korona bilanci pretekla i Italiju: 'Ovo nam se nije dogodilo od Drugog svjetskog rata'

 Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Belgija, država s 11 milijuna stanovnika, uvjerljivo drži crni rekord po broju žrtava od koronavirusa u odnosu na broj stanovnika. Iako je trend zaraze, smrtnosti i prijema u bolnicama zbog koronavirusa u stalnom opadanju već tjednima, bilanca je vrlo crna. Dosad je u ovoj zemlji zbog posljedica koronavirusa umrlo više od 9000 ljudi. Potvrđeno je da je zaraženo 55.000, a broj pacijenata u bolnicama pao je na manje od 2000, što se smatra pozitivnim razvojem događaja.

Danima se u Belgiji stručnjaci bave razlozima zašto je ta država, koja inače ima jedan od najboljih zdravstvenih sustava na svijetu, na neslavnom prvom mjestu po postotku umrlih od virusa koji je blokirao svijet.

Njemačka, koja ima osam puta veći broj stanovnika od Belgije, dosad je imala 8000 umrlih od koronavirusa, a Belgija 9000. Na milijun stanovnika u Belgiji je umrlo 780 ljudi, a u Njemačkoj je to manje od 95 na milijun stanovnika. Čak je i u Italiji, državi koja je na početku bila najviše pogođena i iz koje su početkom pandemije dolazili dramatični prizori, 525 umrlih od koronavirusa na milijun stanovnika, što je za 250 manje nego u Belgiji. Zastrašujući je i postotak smrtnosti u Belgiji u odnosu na potvrđen broj zaraženih, oko 17 posto.

Belgijski nacionalni krizni stožer upozorava da je dio broja umrlih zabilježen u staračkim domovima i domovima za posebnu skrb te da nije u svim slučajevima potvrđen koronavirus. Oni kao žrtve koronavirusa bilježe i one koji su potvrđeni da su bili zaraženi i one za koje se sumnja.

Međutim, Flamansko slobodno sveučilište iz Bruxellesa VUB u zadnjoj studiji upozorava da Belgija točno broji smrtnost od koronavirusa te da će druge države morati prilagoditi svoje podatke jer je i u drugima smrtnost veća nego što se to dosad prikazivalo statističkim podacima.

Posebna radna skupina tog sveučilišta, kako prenosi Flamanska radiotelevizija (VRT), usporedila je smrtnost u Belgiji tijekom pandemije sa smrtnosti u istom razdoblju prijašnjih godina i došla do zaključka da je travanj bio mjesec u kojem je ukupna smrtnost u Belgiji bila dvostruko veća nego u normalno doba i najveća u ovoj državi od Drugog svjetskog rata.

"Mortalitet u Belgiji bio je posebno visok, dostigavši vrhunac između 1. i 10. travnja. Na dan 10. travnja u Belgiji je umrlo 639 osoba, što je više nego dvostruko u odnosu na ono što bi se očekivalo tog dana”, navodi se u studiji VRT-a.

Ima i onih koji kažu da je Belgija preuveličala brojke, čime je dovela u pitanje i svoj imidž u svijetu - ali statističari kažu da su brojke točne ako se uzmu u obzir brojke mortaliteta. Belgijci upozoravaju kako vjeruju da ni u drugim državama situacija nije drukčija.

Profesor Patrick Deboosere sa Sveučilišta VUB kaže da se ne treba zavaravati jer Belgija se po ovom pitanju nije proslavila, ali su brojke o smrtnosti od koronavirusa u Belgiji prilično pouzdane, a druge su države vjerojatno podcijenile brojke ili su ih umanjile. - Mnoge države vjerojatno će u budućnosti morati ispraviti ove brojke - zaključio je profesor Patrick Deboosere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:30