NAŽIVIO SE

IZBORNE MANIPULACIJE U TURSKOJ? Za glasanje se, po prvi puta, prijavio i čovjek star 165 godina, rođen u vrijeme Otomanskog carstva...

 Tumay Berkin / REUTERS

Međunarodne udruge, promatrači i mediji upozoravaju kako su izbori u Turskoj, koji bi se trebali održati u ožujku, izloženi najgrubljim manipulacijama, od kojih neke pripadaju rubirici 'vjerovali ili ne'.

BBC tako donosi nekoliko slučajeva evidentnih izbornih prevara u kojima Turska ne vidi ništa neobično. Primjerice, na popisu adersa birača jedan je stan u kojoj je prijavljeno čak 1000 osoba. Prema otkrićima Republičke narodne stranke (CHP), čak je 6.000 glasača starije od 100 godina, a rekorder je navodni birač Ayse Ekici koji se ove godine, u 165. godini života, odlučio prvi puta prijaviti i ostvariti biračko pravo.

To ne čudi s obzirom da bi muškarac trebao biti, ističe BBC, rođen još u vrijeme Otomanskog carstva, kada se nije mnogo marilo za izbore.

Dalje, jedan birač ima 149, a drugi 148 godina, ističe oporba. Stručnjaci i analitičari navode kako vladajuća turska stranka gubi živce jer je sve izglednije da bi mogla izgubiti i neke velike gradove, poput Ankare, ali i drugih većih sredina u kojima ih je do pobjede na prošlim izborima dijelio tek manji broj glasova, pa su ih odlučili "podebljati".

Nekad te manipulacije naprosto postaju tragikomične, a valjalo bi vidjeti kakav se to demografski bum dogodio u jednom distriktu u Cankiriju gdje je broj birača u šest mjeseci narastao za čak 95 posto.

Oporbene stranke podnijele su sve pritužbe nadležnim biračkim povjerenstvima, a prema prvim informacijama koju dijele čelnici stranaka, moglo bi se dogoditi da prijave bar malo urode plodom - navodno su deseci lažnih birača već uklonjeni s popisa.

No, u vladajućoj AKP, stranci predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, stvar ne vide istim očima kao oporba. Oni, naime, tvrde kako se popisima manipuliralo upravo iz suprotnog razloga - da bi se naštetilo vladajućima.

- Oporbene stranke time pokušavaju stvoriti percepciju da mi stojimo iza manipulacija kako bi nam naštetile - rekao je stranački dužnosnik Recep Ozel za agenciju Reuters, prenosi BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:06