DANA NAKON NEREDA

IZGORIO ARHIV BiH 'Spalili su dokumente koji su preživjeli tri rata. Ovo je kulturna sramota!'

Više od 15 sati trebalo je vatrogascima da ugase požare u zgradama Predsjedništva BiH i Vlade KS
 AFP

U Sarajevu je jutros mirno, oko zgrade Kantona Sarajevo i Predsedništva BiH vatrogasci i radnici gradske čistoće saniraju posledice jučerašnjih nereda. Gradski prijevoz funkcionira bez problema.

Huligani koji su sudjelovali u prosvjedima u Sarajevu zapalili su zgrade Predsjedništva i Općine Centar, odnosno Vlade Kantona Sarajevo. Pritom je izgorjelo i kulturna i povijesna građa čija se vrijednost se ne može procijeniti. Direktor Arhiva BiH Šaban Zahirović za Klix.ba je rekao da će se stvarne posljedice štete moći procijeniti idućih danaa, ali da već sada može rećida vijesti nisu dobre.

- Zapaljen je jedan od depoa Arhiva BiH. U njemu je nažalost smještena najvrjednija građa i najvrijedniji fondovi s kojima je Arhiv raspolagao. Po sjećanju mogu reći da je riječ o sljedećim kulturnim dobrima: Zbirka poklona i otkupa, Zbirka osobnih dosjea, novopreuzeti fond Doma za ljudska prava BiH u kojem je 40.000 dosjea, zatim mikrofilmovi iz raznih arhiva, kopije iz bečkih arhiva, dokumentacija Komisije za utvrđivanje ratnih zločina iz Drugog svjetskog rata, arhiv koji se odnosi na Višu sudačko-šerijatsku školu u BiH... ", kaže Zahirović.

Veći dio ovog fonda je potpuno izgorio, a za nešto od toga se nadaju da će možda moći spasiti konzervacijama. Nemoguće je od dima još uvijek točno vidjeti što se eventualno može spasiti.

- Ta građa koja nije stradala u tri rata, u Prvom i Drugom svjetskom, te u ovom posljednjem, izgorjela je evo danas. Jedino što u ovom trenutku mogu reći je da je ovo ogromna kulturna sramota. Kada arhivi gore to je kulturna sramota jednog društva. Ne može se utvrditi vrijednost te arhivske građe", kazao nam je Zahirović.

Više od 15 sati trebalo je sarajevskim vatrogascima da lokaliziraju požare u zgradama Predsjedništva BiH i Vlade Kantona Sarajevo. Nadljudskim naporima i bez odgovarajuće opreme, 48 vatrogasaca uspjelo je spasiti ono što se moglo spasiti.

GORILE ZGRADE VLADE Gotovo 100 ozlijeđenih, uništeni brojni automobili, devastirane ulice...

Svi aparati za gašenje sarajevskih vatrogasaca jutros su prazni i ukoliko danas izbije požar negdje u glavnom gradu, pitanje je kako će biti ugašen i kojim sredstvima.





"Vatrogasci su žrtvovali svoje živote", kaže zamjenik komandanta Profesionalne vatrogasne brigade KS-a Omer Šetić za Klix.ba.

Nakon što je zapaljena zgrada Vlade KS, dobili su dojavu da se u zgradi, na drugom katu, nalazi nekoliko osoba u stanju šoka i bez izlaza. Brzom intervencijom uspjeli su izvući dva muškarca i četiri žene. U zgradi Predsjedništva BiH jedno su zatekli predsjednika FBiH Mirsada Kebu.

"Evo sada ljudi pokušavaju ući u zgradu i mi ih sprečavamo. Govore da su zapslenici, ali u ovakvim situacijama imate onih koji koriste priliku da pljačkaju tako da je angažirana policija", dodaje Šetić.

Sve ovo podsjetilo ga je na '92. godinu kad je gasio požare na obje zgrade.

"Ovo me više boli jer su ih zapalili 'naši' ljudi. Kad je te godine zapaljeno Predsjedništvo, gorjelo je od strane Trebevića. Ovaj put zgrada je gorjela sa svih strana", kaže naš sagovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 17:45