POSLJEDICA PORAZA

IZGUBIO NA STRANAČKIM IZBORIMA PA NAPUŠTA I VLADU Karl Erjavec najavio da će odstupiti s mjesta ministra obrane

 
Karl Erjavec
 Bruno Konjevic / CROPIX

Slovenski ministar obrane Karl Erjavec najavio je u subotu da će odstupiti s te dužnosti, nakon što je pretrpio poraz na izborima za predsjednika Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) koju je vodio 16 godina.

"Kada ću odstupiti još ne znam, ali to će biti vrlo brzo", rekao je Erjavec, dodajući da će ostati član DESUS-a.

Erjavca je prilikom glasovanja o novom vodstvu na izvanrednom kongresu stranke pobijedila ministrica poljoprivrede Aleksandra Pivec, dobivši iznenađujuće uvjerljivih 145 glasova, dok ih je Erjavec dobio 80 .

"Zašto bih bio razočaran? To je demokracija. Povjerenje koje sam očekivao nisam dobio. Život teče dalje", kazao je.

Erjavec više nije predsjednik DESUS-a

Slovenski ministar obrane Karl Erjavec izgubio je u subotu, nakon 16 godina, mjesto predsjednika Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) s kojom je niz godina bio član više koalicijskih vlada i u njima zauzimao razne ministarske položaje.

Erjavca je prilikom glasovanja o novom vodstvu na izvanrednom kongresu stranke koji je potrajao do kasnih večernjih sati pobijedila ministrica poljoprivrede Aleksandra Pivec, dobivši iznenađujuće uvjerljivih 145 glasova, dok ih je Erjavec dobio 80 .

Još nije jasno kako će poraz na stranačkim izborima djelovati na Erjavčev položaj u vladi i kako će reagirati njeni parlamentarni zastupnici koji su većinom bili za Erjavca.

Jedan od slovenskih političara s najdugovječnijom karijerom bio je zadnjih tjedana u sporu s premijerom Marjanom Šarecom kojega je optužio da se umiješao u djelovanje njegove stranke.

Za Šareca je Erjavec tvrdio da mu je Pivec bila kandidatkinja koju je "preferirao". Radilo se o pokušaju, smatra ministar obrane, da se stranka važna za političku ravnotežu i djelovanje manjinske vlade "preotme" od dosadašnjeg vodstva.

Između Šareca i Erjavca zadnjih se desetak dana vodio i otvoreni spor, nakon što je Erjavec zajedno s predsjednikom države Borutom Pahorom donio odluku o povlačenju šestorice slovenskih vojnika iz misije u Iraku.

Premijer je rekao da ta akcija nije bila dobro iskomunicirana ni predstavljena javnosti i partnerima u koaliciji savezničkih država koje su svoje snage u Iraku zadržale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 02:11