MUNJEVITA AKCIJA

IZNENADNI UDAR ISIS-a NA TUNIS Džihadisti iz Libije u jurišu na pogranični grad, najmanje 53 mrtvih: 'Tu žele stvoriti novi kalifat!'

Vlasti su odmah po napadu zatvorile obližnje hotele u gradu Djerbi
 Reuters

Džihadisti Islamske države u Libiji, njih nekoliko desetaka po prvim procjenama, napali su u ponedjeljak grad Ben Guerdan u Tunisu, nedaleko od granice s Libijom, piše Reuters .

Meta napada bile su vojne barake i policijske postaje, a prema prvim informacijama poginulo je najmanje 53 ljudi, među njima i civili, objavila je tuniška vlada. Po podacima ministra unutarnjih poslova Tunisa ISIS-ovi borci nisu dobro prošli - naime, vojnici su ubili 35 džihadista i uhitili šestoricu. S druge strane je pak poginulo 11 vojnika i 7 civila.

Vlasti su odmah po napadu zatvorile obližnje hotele u gradu Djerbi, uspostavile policijski sat u Ben Guerdanu te zatvorile dva granična prijelaza s Libijom. Lokalna televizija objavila je pak snimke vojnika i policajaca koji čuče iza vrata napadnutih zgrada ili leže na krovovima dok se u pozadini čuje paljba iz vatrenog oružja.

Pokraj vojnih baraka su snimljena tijela mrtvih džihadista ostalih nakon što su snage policije i vojske preuzele kontrolu.

- Vidio sam mnogo džihadista u zoru kako trče s kalašnjikovima u rukama. Rekli su da su pripadnici Islamske države te su došli napasti vojsku i policiju - rekao je jedan od lokalaca za Reuters.

Predsjednik Tunisa Beji Caid Essebsi o napadu je rekao:

- Ovaj napad je bez presedana, vrlo dobro organiziran. Džihadisti su željeli preuzeti kontrolu nad regijom Ben Guerdan u nadi da će to postati njihov novi vilajet.

Jedan neimenovani svjedok napada agenciji AP je govorio da je čuo kako napadači izvikuju parole o stvaranju kalifata.

Da je tome tako potvrđuje i činjenica da su vojnici u gradu kasnije našli veliki broj pušaka, mitraljeza i granata kojima su džihadisti htjeli osvojiti grad. No, nisu računali na spremnost tuniške vojske. Naime, vlasti u Tunisu već su neko vrijeme očekivale ovakav napad budući da je ISIS izuzetno jačao u Libiji gdje je izgradio pravu malu vojsku. K tome je više od 3000 Tunižana otišlo u njihove redove, bilo u Iraku i Siriji, bilo u Libiji - štoviše, Tunižani su preuzeli glavne uloge u organizaciji ISIS-a u Libiji.

Međunarodna zajednica šalje 5000 vojnika u Libiju?

Britanski Guardian piše kako je 5.000 stranih vojnika, predvođenih Italijom, spremno iskrcati se u Libiji kako bi odgovorili na sve veću prijetnju koju ISIS predstavlja u toj državi.

Ove snage, među kojima bi bili i Britanci, bi u Libiji trenirale vojsku u slučaju da parlament napokon potvrdi zajedničku vladu, što se dosad pokazalo nemogućom misijom.

Libijski pobunjenici imaju ručne raketne bacače

Newsweek piše da su se libijski pobunjenici dočepali ručnih raketnih bacača Strela i Igla koji su nestali tijekom rušenja Gadafijevog režima. Utjeha je u tome da se čini da nijedna od četiri zaplijenjene Strele ili dvije Igle nije u funkciji, ali zabrinjava činjenica da u Libiji potencijalno leži tisuće komada tog oružja.

Budući da je riječ o oružju kojim se mogu obarati zrakoplovi ili helikopteri, sama pomisao da bi mogli doći u ruke terorista je užasavajuća. Štoviše, u članku Newsweeka se pretpostavlja da je dio tih bacača već pao u ruke ISIS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:31