PRIJE POČETKA IZGRADNJE AUTOCESTE

Izraelski arheolozi otkrili veliko 9000 godina staro neolitičko naselje pet kilometara od Jeruzalema, najveće dosad otkriveno iz mlađeg kamenog doba

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 29.07.2019. u 12:59

Part of an excavation site where a huge prehistoric settlement was discovered by Israeli archaeologists, is seen in the town of Motza near Jerusalem July 16, 2019. REUTERS/Nir Elias
Nir Elias / REUTERS

 

Izraelski arheolozi su nedavno, prije početka izgradnje autoceste otkrili veliko 9000 godina staro neolitičko naselje pet kilometara od Jeruzalema, pišu izraelski mediji pozivajući se na priopćenje državne Uprave za starine. 

Riječ je o najvećemu dosad otkrivenom naselju iz mlađega kamenog doba u Izraelu i Levantu gdje je, po procjeni arheologa živjelo između 2000 i 3000 stanovnika, što je poput današnjega većeg grada i tada se moglo smatrati metropolom.

"Prvi smo put u Izraelu otkrili tako veliko naselje iz razdoblja neolitika", kazali su voditelji istraživanja Hamoudi Khalaily i Jacob Vardi.

Ostatke naselja starog 9000 godina otkrili smo samo nekoliko desetaka centimetara ispod površine zemlje blizu grada Motze i smatramo ih prekretnicom u istraživanju prapovijesnih naselja zbog veličine i dobro očuvanih artefakata, kazao je Vardi.

A man works next to a burial place at an excavation site where a huge prehistoric settlement was discovered by Israeli archaeologists in the town of Motza near Jerusalem July 16, 2019. REUTERS/Nir Elias
Nir Elias / REUTERS
 

"Ovo će arheološko nalazište iz temelja izmijeniti ono što smo dosad znali o razdoblju neolitika", kazao je Vardi, pojasnivši da se dosad vjerovalo kako područje Judeje nije bilo naseljeno te da su takva nalazišta postojala samo s druge strane rijeke Jordan. Pritom je mislio na dio Zapadne obale, koristeći biblijski naziv.

Prapovijesna Motza bi se po tadašnjem broju stanovnika mogla usporediti s današnjim Jeruzalemom ili Tel Avivom.

Ljudi koji su ondje živjeli održavali su trgovačke i kulturne veze sa stanovnicima Anatolije jer odande potječu predmeti od vulkanskog stakla (opsidijana) otkriveni na nalazištu.

Stanovništvo se bavilo lovom, stočarstvom, osobito uzgojem ovaca i poljoprivredom. Uz prapovijesno oruđe ondje su pronađene tisuće vrhova strijela, sjekire, noževi, nakit, figure i male kamene narukvice koje su vjerojatno nosila deca, ali i veliko skladište mahunarki čije je sjeme očuvano bez obzira na starost nalazišta.

A woman holds an arrowhead and a dagger, part of findings uncovered at a huge prehistoric settlement discovered by Israeli archaeologists in the town of Motza near Jerusalem July 16, 2019. REUTERS/Nir Elias
Nir Elias / REUTERS
 

"Tisućama godina prije izgradnje piramida u neolitičkom je razdoblju više stanovnika živjelo u stalnim naseljima. Manje su se selili i više bavili poljoprivredom", pojasnio je Vardi.

Arheolozi su pronašli i ostatke velikih zgrada s prostorima za stanovanje, javnim dvoranama i mjestima za molitvu te uske prapovijesne uličice što ukazuje na to da je planiranje izgradnje bilo na visokoj razini.

Otkriveno je i nekoliko grobnica te u njima predmeti od kamena. Pronađen je i grob, kako se vjeruje, dvojice ratnika, jer su pokopani s bodežima i kopljima, a ispred groba su otkopane kosti magarca. "Pretpostavljali su da će im magarac poslužiti na drugome svijetu", komentirao je Vardi.

Arheolozi po završetku istraživanja na arheološkom nalazištu kane nastaviti s radom u laboratoriju.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo