BUDIMPEŠTA

IZRAELSKI RONIOCI U DUNAVU TRAŽE POSMRTNE OSTATKE UBIJENIH U HOLOKAUSTU Žrtve su morale probijati rupe u ledu na rijeci kako bi se pripremile za smrt

 
 Profimedia, Zuma Press - News

Oko 75 godina nakon masovnog ubojstva mađarskih Židova na obali Dunava u Budimpešti, izraelski ronioci počeli su pretraživati riječno dno u nadi da će pronaći posmrtne ostatke žrtava.

Tisuće mađarskih Židova pobili su i bacili u Dunav u zimi 1944./1945. pripadnici fašističke mađarske stranke Strelasti križevi. Žrtve su bile primorane probijati rupe u ledu na rijeci kako bi se pripremile za smrt.

Potraga za njihovih kostima incijativa je izraelske dobrovoljne organizacije za potragu i spašavanje ZAKA-e.

Skupina radi na traganju za ljudskih ostacima kako bi osigurala dostojan pogreb žrtvama, u skladu sa židovskim pravilima.

Roniocima će pomoći sonari, koji će identificirati objekte te prenositi informacije i točnu lokaciju na glavni uređaj.

Potraga je započela nakon tri godine pregovora između predstavnika ZAKA-e i mađarskih dužnosnika, objavila je skupina.

Odluka da se dopusti roniocima da započnu posao objavljena je nakon sastanka u Budimpešti u ponedjeljak između izraelskog ministra unutarnjih poslova Aryeha Derija i njegovog mađarskog kolege Sandora Pintera.

- Drago mi je što je mađarski ministar unutarnjih poslova obećao pomoć, potporu i tehnologiju za ovaj projekt i nadam se da će ronioci ZAKA-e moći osigurati ovim svetim mučenicima potpun židovski pogreb - rekao je Deri, koji se s roniocima sastao na obali Dunava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:02