LISABON

IZUMITELJ WORLD WIDE WEBA NA VELIKOM SUMMITU NIJE KRIO RAZOČARANJE 'Sve je pošlo ukrivo. Internet je skrenuo s puta koji su zacrtali njegovi osnivači'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.11.2018. u 23:10

British physicist and computer scientist Timothy Berners-Lee addresses the audience during the Campus Party event in Mexico City July 19, 2011. The week-long technology festival, which has annual editions in different countries, covers a wide range of topics, including electronic entertainment, software programming, social media, robotics, green technology, astronomy, among many others, and features speakers from different technological fields. REUTERS/Carlos Jasso (MEXICO - Tags: SCI TECH) - GM1E77K0H3401
REUTERS

Izumitelj World Wide Weba (WWW) Timothy Berners-Lee pozvao je na najvećoj europskoj tehnološkoj konferenciji "Web Summit" u Lisabonu na postizanje novog "ugovora" koji će internet učiniti sigurnim i svedostupnim.   

Oko 70.000 ljudi okupilo se na toj četverodnevnoj konferenciji, koju još nazivaju "Davosom za štrebere", otvorenoj u ponedjeljak u portugalskoj prijestolnici.

Među sudionicima su predstavnici vodećih globalnih tehnoloških tvrtki, političari i start-up poduzeća koja se nadaju da će tamo privući pozornost više od 1500 ulagača.

Tehnološke tvrtke zauzimaju obrambeni stav jer ih kritičari optužuju da ne čine dovoljno kako bi suzbili širenje lažnih vijesti koje su pomogle u polarizaciji izbornih kampanja diljem svijeta i maksimalnom povećanju profita prikupljanjem podataka o navikama klijenata u pregledavanju interneta.

Britanski informatički znanstvenik Berners-Lee, koji je izumio World Wide Web 1989. kao način za razmjenu informacija, rekao je da je internet skrenuo s puta koji su zacrtali njegovi osnivači.

"Sve je pošlo ukrivo. Imamo lažne vijesti, imamo probleme s privatnošću, imamo ljude koji su izmanipulirani", kazao je u govoru na otvaranju Web Summita. 

Berners-Lee (63) pozvao je vlade, tvrtke i građane da postignu "potpuni ugovor" koji će omogućiti da internet postane "siguran i dostupan" za sve do svibnja 2019.,  kada će prvi put 50 posto svijeta biti online.

Tagovi

Izdvajamo