NJEMAČKA KANCELARKA

JE LI OVO POČETAK KRAJA? Angela Merkel neće se u prosincu kandidrati za čelnicu CDU-a, kojemu je na čelu već 18 godina

 REUTERS

Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel neće se u prosincu na stranačkoj konvenciji kandidirati za mjesto predsjednice stranke, javljaju njemačke novinske agencije u ponedjeljak pozivajući se na krugove u vrhu CDU-a.

Ona time, kako se nadalje citira sudionike sastanka predsjedništva CDU-a, povlači konzekvence nakon drastičnog gubitka glasova na jučerašnjim pokrajinskim izborima u saveznoj pokrajini Hessen.

Promatrači smatraju da je na dramatične gubitke glasova CDU-a u Hessenu najviše utjecalo nezadovoljstvo politikom savezne vlade Angele Merkel.

Merkel je na čelu stranke već 18 godina, a njemačka je kancelarka od 2005. godine.

Zasad nije poznato hoće li Merkel ostati na poziciji njemačke kancelarke, ali izvori iz CDU-a kažu da je ona izrazila želju ostati na tom položaju.

Još prije nekoliko satima, njezino odstupanje s čela stranke nije dolazilo u pitanje.

Glavna tajnica Kršćansko demokratske unije (CDU), koja je kao i SPD na izborima u Hessenu izgubila oko deset posto glasova u usporedbi s posljednjim izborima prije pet godina, Annegret Kremp-Karrenbauer okarakterizirala je ove izbore kao „signal upozorenja“ za saveznu vladu u Berlinu.

Ona je istodobno odbacila špekulacije o povlačenju Angele Merkel u slučaju izbornog neuspjeha u saveznoj pokrajini Hessen.

„Angela Merkel će se početkom prosinca, kao što je i planirano, kandidirati na mjesto predsjednice stranke“, rekla je ranije Karrenbauer u Berlinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:36