NOVIČOK

JEDNA OD NAJOPASNIJIH TVARI NA SVIJETU Kako djeluje otrov kojem je izložen dvostruki ruski agent: Prve drastične posljedice vide se nakon 30 sekundi

 Profimedia, Solo

Bivši dvostruki ruski špijun Sergej Skripalj i njegova kći Julija, koji su i dalje u teškom stanju u bolnici, otrovani su vojnim nervnim otrovom Novičokom, rekla je u ponedjeljak britanska premijerka Theresa May. Dodala je da je vrlo vjerojatno za njihovo trovanje odgovorna ruska država.

Kemikaliju kojom su otrovani identificirali su znanstvenici iz laboratorija Porton Down, piše BBC.

Evo što se zna o tom snažnom otrovu:

1. Razvijen je u Sovjetskom Savezu

Ime Novičok znači 'pridošlica' i odnosi se na grupu nervnih otrova koje je proizveo Sovjetski Savez u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Poznati su i kao četvrta generacija kemijskog oružja proizvedena u sklopu sovjetskog tajnog programa kodnog imena 'Foliant'.

Godine 1999. tim stručnjaka je putovao iz SAD-a u Uzbekistan kako bi pomogao razmontirati i dekontaminirati jedno od najvećih sovjetskih kemijskih postrojenja. Ustanovljeno je da se ondje proizvodio Novičok koji je dizajniran tako da ga se vrlo teško otkrije.

2. Otrovniji je od ostalih poznatih tvari

Grupa tvari poznata pod nazivom Novičok – A-230 je pet do osam puta otrovnija od nervog otrova VX.

- Radi se o sofisticiranijem i puno jačem otrovu od sarina ili VX-a i teže ga je otkriti, kaže profesor Gary Stephens, stručnjak za farmakologiju na Sveučilištu Reading.

Inače, spomenutim VX-om prošle je godine ubijen brat Kim Jong-una. Što se tiče otrova A-230, proizvedeno je više varijacija, jedna od kojih je odobrena za uporabu ruskoj vojsci kao kemijsko oružje.

3. Postoji u različitim oblicima

Iako su neki oblici Novičoka u tekućoj formi, postoje i oni u krutom agregatnom stanju, točnije u obliku finog praška koji se lako rasprši. Neke od navedenih tvari su tzv. 'binarno oružje', što znači da dolaze u formi dvije manje toksične tvari koje kad se spoje tvore aktivnu otrovnu tvar.

Na taj se način otrov lakše prenosi preko granice jer sastojci postaju ubojiti tek kad se pomiješaju.

- Jedan od glavnih razloga što se ovi otrovi koriste je taj što njihove zasebne komponente nisu na listi zabranjenih supstanci, kaže profesor Stephens.

- Na taj način se otrov lakše transportira i ne predstavlja opasnost za onoga tko supstancu nosi, dodao je.

4. Djeluje vrlo brzo

Ako osoba udahne Novičok ili ga samo dotakne golom kožom, vrlo brzo dolazi do reakcije.

Simptomi počinju već za 30 sekundi do dvije minute. No, prava oštećenja organa mogu nastupiti tek nakon 18 sati.

5. Simptomi su slični simptomima ostalih nervnih otrova

Novičok djeluje slično kao i ostali nervni otrovi što znači da blokira poruku iz mozga prema mišićima zbog čega dolazi do otkazivanja ključnih tjelesnih funkcija.

Neki od simptoma su bijele oči, jako sužene zjenice, grčenje, slinjenje i, u najgorim slučajevima, koma, prekid disanja i smrt.

Nadalje, otrov usporava rad srca i protok kisika radi čega dolazi do gušenja. Neki oblici Novičoka dizajnirani su tako da budu otporni na djelovanje protuotrova.

Ako je osoba izložena ovom otrovu, treba joj odstraniti svu odjeću i oprati kožu sapunom i vodom. Također, treba isprati i oči te napadnutoj osobi dati kisik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:29