EKSKLUZIVNO

JUTARNJI PRVI OBJAVLJUJE ULOMAK NOVE KNJIGE PAPE FRANJE 'Bog je mlad jer sanja i željan je naših snova'

 
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Dvije godine poslije knjige “Božje je ime Milosrđe”, objavljene u više od 100 zemalja, te prošle godine objavljene knjige “Oče naš” koja se u istio vrijeme pojavila u hrvatskim i talijanskim knjižarama, novi veliki izdavački projekt obilježit će pontifikat pape Franje u 2018. godini: knjiga-intervju “Bog je mlad”, čija će svjetska premijera biti sutra, u utorak 20. ožujka.

Isti dan će hrvatsko izdanje knjige objaviti nakladnička kuća Verbum koja je od samoga početka uključena u ovaj međunarodni projekt istodobnog objavljivanja nove Papine knjige, zajedno s vodećim svjetskim izdavačima kao što su talijanski Piemme-Mondadori, američki Random House, španjolski Editorial Planeta, njemački Herder itd.

Teme današnjice

Papa Franjo u ovoj knjizi svim ljudima upućuje i na srce stavlja oslobađajuću poruku koja nadilazi sadašnjicu i zacrtava budućnost kako bi se istinski obnovio svijet u kojemu živimo.

U hrabru, iskrenu i otvorenu razgovoru s Thomasom Leoncinijem Papa se obraća ne samo mladima cijeloga svijeta, unutar Crkve i izvan nje, nego i svima odraslima koji imaju odgajateljsku ulogu, ulogu vodstva u obitelji, u župama i biskupijama, u školi, u svijetu rada, u udrugama i najrazličitijim ustanovama.

Njegova se promišljanja odvažno, mudro i gorljivo bave važnim temama današnjice - od onih najintimnijih do onih vezanih za društveno i javno područje.

Suvremeni izazovi

Ispreplićući duhovne poticaje te vlastite uspomene i predviđanja, papa Franjo u knjizi tako dotiče mnoge suvremene izazove kao što su odnosi među generacijama, perspektive mladih, strahovi i snovi, površno življenje, ovisnosti, moda i ljepota, depresija, bullying, plastična kirurgija, potreba da se bude vidljiv na društvenim mrežama, lažne vijesti itd.

Knjiga “Bog je mlad” odiše perspektivom i nadom te zasigurno može poslužiti obogaćenju svakog čovjeka, kao i boljem razumijevanju u obiteljima i društvu.

O samom papinom sugovorniku Thomasu Leonciniju u izdavačkoj kući Verbum navode kako se radi o novuinaru i piscu mlađe generaciej koji je rođen 1985. godine. “Zauzet je u proučavanju ipsiholoških i društvenih modela”, navode u Verbumu i dodaju kako je njegov razgovor s Zygmuntom Baumanom objavljen u knjizi Nati liquidi (2017). Radi se o posljednjem, posthumno objavljenom djelu poznatog socijaloga, prevedenu na dvanaest jezika.

Verbumovo hrvatsko izdanje je moguće nabaviti u knjižarama Verbum i preko njihove web knjižare. Više o knjizi saznajte ovdje.

Ekskluzivni izvadak iz nove knjige Pape Franje 'Bog je mlad'

“Za boravka u Krakovu na Svjetskome danu mladih mladi me sveučilištarac upita: ‘Kako ću razgovarati s vršnjakom ateistom? Što mogu reći mladiću ateistu koji nema nikakva odnosa s Bogom?’

Odgovorio sam: ‘Zašto trebaš govoriti? Uvijek trebamo činiti, a ne govoriti. Čini. Počneš li govoriti, bit će to prozelitizam, a prozelitizam je iskorištavanje ljudi. Mladi su vrlo osjetljivi na svjedočenja, potrebni su im muškarci i žene koji će biti primjeri, koji čine ništa ne očekujući od drugih, koji se pokazuju onakvima kakvi jesu i gotovo. Oni, drugi mladi, postavljat će ti pitanja i tako će doći i trenutak da govoriš, da kažeš’. […]

Svi smo od Boga rođeni, bez razlike. Bog je i naša majka. Papa Ivan Pavao I. također je inzistirao na slici Boga kao majke čovječanstva. […]

U Svetomu pismu česti su osjećaji nježnosti, Božja ljubav dolazi ‘iz utrobe’, da se ljudski izrazimo. Vrlo mi je znakovit ulomak iz Lukina evanđelja gdje stoji: ‘Jeruzaleme, Jeruzaleme, koji ubijaš proroke i kamenuješ one što su ti poslani! Koliko li puta htjedoh skupiti djecu tvoju kao kvočka piliće pod krila i ne htjedoste!’ (13,34). Dok je izgovarao ove riječi, Isus je plakao nad Jeruzalemom...

Htio bih o Bogu još nešto dodati: u Knjizi Otkrivenja nalazi se ova rečenica: ‘Tada Onaj što sjedi na prijestolju reče: ‘Evo, sve činim novo!’ (21,5). Dakle, Bog je onaj koji stalno obnavlja jer je on uvijek nov: Bog je mlad! Bog je Vječni kod kojega nema vremena, ali je u stanju obnavljati, stalno se pomlađivati i sve pomlađivati. Najistaknutije odlike mladih i njegove su odlike. Mlad je jer ‘sve čini novo’ i voli novine; jer iznenađuje i voli iznenađenost; jer zna sanjati i željan je naših snova; jer je jak i oduševljen; jer uspostavlja odnose i od nas traži da činimo to isto, druželjubiv je.

Pred očima mi je lik mladića i vidim da i on ima mogućnost biti ‘vječan’ stavljajući u igru svu svoju čistoću, kreativnost, hrabrost, energiju, zajedno sa snovima i mudrosti starih. To je krug koji se zatvara, koji stvara novi kontinuitet i podsjeća me na predodžbu o vječnosti.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:01