POLITIČKI TEST ZA PREDSJEDNIKA

Južnoafrička Republika: na vidiku uvjerljiva pobjeda ANC-a na parlamentarnim izborima

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 09.05.2019. u 18:10

Deputy president of South Africa Cyril Ramaphosa reacts during the 54th National Conference of the ruling African National Congress (ANC) at the Nasrec Expo Centre in Johannesburg, South Africa December 17, 2017. REUTERS/Siphiwe Sibeko
Siphiwe Sibeko / REUTERS

Cyril Ramaphosa

Afrički nacionalni kongres (ANC), na vlasti od 1994., primakao se u četvrtak uvjerljivoj pobjedi na parlamentarnim izborima, prvom velikom političkom testu za predsjednika Cyrila Ramaphosu.

Nakon što je prebrojano više od trećine listića (35,9 posto) iz oko 23.000 biračkih ureda u zemlji, ANC ima 55,90 posto glasova i vjerojatno će ponovno osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu.

Međutim, ako takvi rezultati na kraju budu potvrđeni, bit će to oštar pad za povijesnu stranku Nelsona Mandele, koja je dobila 62,15 posto glasova na parlamentarnim izborima prije pet godina.

Glavna oporbena stranka Demokratski savez (DA) je na drugom mjestu s 24,75 posto glasova, uvjerljivo ispred radikalno lijevih Boraca za gospodarsku slobodu (EFF) s 8,90 posto glasova.

Ako pobjedi ANC tada će gotovo sigurno ponovno biti izabran i Cyril Ramaphosa, koji bi trebao prisegnuti u parlamentu 25. svibnja.

Predsjednik države u JAR-u bira se u parlamentu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo