IZA KULISA

KAKO JE POSTIGNUT POVIJESNI DOGOVOR OKO NOVOG IMENA MAKEDONIJE Pregovori Atene i Skoplja zapeli su '5 do 12', a onda se umiješala velika europska sila

 CROPIX

Od dogovora grčkog i makedonskog premijera oko novog imena Makedonije ne bi bilo ništa da se u cijelu priču nisu umiješale SAD i jedna članica EU, pišu grčki mediji, a prenosi B92.

Ključnu ulogu imala je Njemačka, proizlazi iz članka atenskog lista "Katimerini", koji se poziva na visoke izvore u Ateni.

List podsjeća da su pregovori dvojice premijera počeli u siječnju u Davosu, a potom su ih preuzeli ministri vanjskih poslova Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov koji su i finalizirali tekst sporazuma, ali je nedavno Skoplje, kako tvrdi list u detaljnom članku, neočekivano zatražilo izmjenu nekih ključnih, a već dogovorenih formulacija.

Tada su "Amerikanci, kao i Europljani, koji su djelovali krajnje zabrinuto jer je izgledalo da je sporazum zapeo '5 minuta do 12', intervenirali u obliku 'poticaja za odlučujući korak'", piše list.

"Katimerini" tvrdi da je, "naravno, bilo američkog pritiska na Skoplje kojemu su poručili da više nema nikakvog smisla odugovlačiti", dok "grčka strana nije bila pod pritiskom jer je sve svoje uvjete iznijela ranije i prihvatila 'osnovni kompromis o jeziku i nacionalnosti' susjeda", ali "ipak je (američki podtajnik za Europu i Euroaziju) Wess Mitchell bio u stalnom kontaktu s (ministrom) Kociasom".

Posebno su, nastavlja list, u kontaktima s Kociasom i premijerom Ciprasom "bili aktivni veleposlanici SAD-a i Njemačke u Ateni, Geoffrey R. Pyatt i Jens Plötner, kao i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini".

"Katimerini" piše da je "uloga Nijemaca bila diskretna, ali odlučna", i da "nikada nisu skrivali da su zainteresirani za rješavanje problema, tim prije što su mogućnosti za postizanje rješenja bile bolje nego prije - što su poručili i Ateni i Skoplju".

"Berlin je uz to upozoravao Grčku da ne može beskonačno koristiti 'veto' na približavanje Makedonije EU i NATO-u, i da 'problemi s kojima se suočava Europa ukazuju da vrijeme nije na strani Grčke, piše u članku.

Prema diplomatskim izvorima na koje se poziva "Katimerini", poruka Ateni je bila jasna: 'Nećemo se miješati dok ne budete smatrali da možemo pomoći' ", dok je, međutim, kancelarka "Angela Merkel pozvala (premijera) Zorana Zaeva u Berlin krajem veljače kako bimu prenijela da je proces pristupanja (Makedonije) EU povijesni zadatak' i da ima njezinu punu podršku u pregovorima s Grčkom".

"Svo vrijeme su kabineti grčkog premijera i ministra vanjskih poslova bili na izravnoj vezi s Nijemcima, kako bi se osiguralo da poruke koje njemačka strana šalje Zaevu ne budu kontraproduktivne za pregovore", piše grčki list.

U članku je detaljno iznesena kronologija pregovora, opisan je nedavni taktički manevar s nazivom "Ilindenska Makedonija", čiji je cilj bio da se zagrije klima i ubrza razvoj, tumači se kako je intervenirao i makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov u Bruxellesu, i navodi se da je Skoplje odstupalo i otezalo, s čim su bile povezane i demonstracije u Makedoniji, reagiranje VMRO-DPMNE, kao i predsjednika Đorđa Ivanova.

"Katimerini" piše i da grčki ministar Kocias nije skrivao da ga sve to izuzetno nervira, te je premijeru Ciprasu predložio "zamrzavanje" sklapanja sporazuma bar do rujna, ali je Cipras odgovorio da sporazum treba zatvoriti sada, jer on želi iskoristiti prednosti summita EU i NATO, i postignuti zamah, i ukazao da se ne može predvidjeti kakve će okolnosti biti u rujnu'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:49