SLOVAČKA NA PREKRETNICI

Kako je raskol između 2 brata u potpunosti ogolio duboke podjele u državi koju često uspoređuju s Hrvatskom: 'S Marijanom sam prekinuo svaki kontakt'

 
Ivan Kočner i Marian Kočner
 Screenshot: DW / AFP

U veljači 2018. godine Slovačku je potreslo ubojstvo istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice. Svirepa likvidacija izazvala je masovne prosvjede građana zbog kojih su mnogi visoki državni dužnosnici podnijeli ostavke, a u konačnici je s čela vlade odstupio i sam premijer Robert Fico.

Bivši slovački vojnik Miroslav Marček je prije mjesec dana priznao krivnju za ubojstvo na specijalnom kaznenom sudu u Pezinoku. Dvojica njegovih suoptuženika, među kojima je i poslovni čovjek Marijan Kočner, rekli su da su nevini. Četvrti optuženik, za kojega policija tvrdi da je supočinitelj ubojstva, nije se oglasio tijekom suđenja, dok je peti optuženik, Zoltan Andrusko, još u prosincu priznao posredništvo u ubojstvu i osuđen je na 15 godina zatvora.

Ovaj slučaj ubojstva i dalje ima veliki utjecaj na slovačku političku scenu, koju 29. veljače čekaju parlamentarni izbori. Država je podijeljena između nekoliko stranaka - vladajućih socijaldemokrata koje prati stigma da su ogrezli u korupciju, konzervativaca koji ne stoje najbolje u anketama, razdijeljenih liberala, ali i sve jačih ekstremno desnih stranaka od kojih bi čak tri mogle ući u parlament i tako krojiti budućnost države.

Ne razgovara s bratom

Tu podjelu simboliziraju i braća Kočner - već spomenuti Marijan, optužen za naručivanje ubojstva novinara, i Ivan, vlasnik slastičarne koji se bori za demokratski napredak. Kako kaže za Deutsche Welle, on je sa svojim bratom, za kojeg kažu da je promijenio cijelu Slovačku, prekinuo svaki kontakt:

- Ne bih o tome. O njemu čitam dosta u novinama, uglavnom loše stvari. S njim više ne komuniciram - rekao je Ivan i onda sam objašnjava zašto je ubojstvo Jana Kuciaka i njegove zaručnice toliko zaprepastilo njega i cijelo društvo.

- To nije bio obračun mafijaških skupina. To je bio napad na pristojne ljude, mlade ljude. A time i napad na sve nas - rekao je Ivan Kočner koji se od brata itekako razlikuje. Dok je Ivan vlasnik male slastičarne, Marijan je vodio veliki biznis, a mnogi su tvrdili da je pritom bio upleten u mrežu kriminalnih radnji. Zbog toga ga je istraživao i hladnokrvno ubijeni Kuciak.

-->

Istraga usmjerena na poslove Marijana Kočnera već je otkrila korupcijsku hobotnicu koja se protezala do samog državnog vrha, zbog čega se o Slovačkoj počelo pričati kao o "zemlji mafije". Ivana Kočnera su sve te informacije o bratu šokirale. On se zalaže za bolju Slovačku i postaje antipod svom bratu pa se tako pojavio i u spotu s predsjednicom Zuzanom Čaputovom, koja je bila potpredsjednica socijalno-liberalne i progresivne stranke Progresivna Slovačka.

Rast ekstremne desnice

U osvit parlamentarnih izbora izgledno je da će socijaldemokrati, kojima se predbacuje da su upleteni u makinacije Marijana Kočnera, izgubiti vlast. Kad bi se pitalo Ivana Kočnera, on bi na vlasti htio vidjeti proeuropske liberalne snage:

- Situacija uoči izbora je nepregledna. Mislim da su liberalne stranke pogriješile što se nisu udružile. Pritisak za promjene bio bi jači, a ovako svatko kopa po svom pješčaniku.

Iz te bi političke zbrke, pribojava se Ivan Kočner, mogli profitirati ekstremni desničari koji huškaju narod protiv Roma, EU i liberalizma. Njihovi marševi u uniformama podsjećaju na nacističko doba, primjećuje.

- Dio odgovornosti za ovo snosi moj brat - smatra Kočner. Tvrdi da su promjene u pravosuđu postale vidljive nakon ubojstva Kuciaka, ali tvrdi da taj put još nije završen.

- Demokraciju treba čuvati - kaže Ivan Kočner i dodaje kako se nada da će njegov brat biti kažnjen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 12:17