'HRABAR PRISTUP'

KAKO SE KINA UHVATILA U KOŠTAC S EPIDEMIJOM KORONAVIRUSA? Svijet nastoji otkriti kako je Peking u posljednja tri tjedna smanjio broj novih slučajeva

Osoblje uklanja madrace i posteljinu koje su u privremenoj bolnici u Wuhanu koristili pacijenti
 STR / AFP

Dok broj oboljelih od koronavirusa diljem svijeta raste, broj novih slučajeva u Kini značajno je pao, piše The Guardian. Ta je pojava navela promatrače da pobliže prouče kako to Pekingu polazi za rukom.

Broj novooboljelih na dnevnoj bazi u Kini posljednjih je dana pao ispod 100. Radi usporedbe, prije nešto manje od tri tjedna, broj novooboljelih na dnevnoj bazi iznosio je gotovo dvije tisuća. Nacionalno zdravstveno vijeće Kine u ponedjeljak izvijestilo da su zabilježili tek 40 novih slučajeva, što je najniži broj novooboljelih na dnevnoj bazi od siječnja. Prema službenim brojkama, novih slučajeva u svim kineskim provincijama osim Hubeija praktički nema.

Kina je na epidemiju koronavirusa odgovorila strogim društvenim distanciranjem, obustavom kretanja i prometovanja Wuhanom te okolnim područjima u trajanju od više od 30 dana, temeljitim javnim nadziranjem građana te sustavom nagrada i kazni koji bi građane trebao motivirati da se pridržavaju spomenutih mjera.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pohvalila je Kinu zbog poduzetih napora. WHO prošlog je mjeseca u izvještaju naveo da je "hrabar pristup" Kine "promijenio tijek smrtonosne epidemije koja se brzo širi".

"Suočena s do sad neviđenim virusom, Kina je pokrenula najambiciozniju, najagilniju i najagresivniju kampanju za suzbijanje neke bolesti u povijesti", stoji u izvješću WHO-a.

Stručnjaci kažu da je Kina uspjela širenje virusa staviti pod kontrolu jer je agresivno koristila karantene. Vlasti u Wuhanu pretvorile su stadione i druge ustanove u velike karantene, a sagrađeno je više od deset privremenih bolnica kako bi se mogli zbrinuti oboljeli s blažim simptomima.

"Sve do ove godine, prevladavalo je mišljenje da takve mjere ne treba koristiti jer bi suviše negativno utjecale na društvo i ekonomiju", rekao je Nicholas Thomas, profesor Gradskog sveučilišta Hong Konga specijaliziran za sigurnost u zdravstvu. "Ono što smo vidjeli u Kini nije dovoljno da bi se od takvih stajališta odustalo, ali tamošnji razvoj događaja zahtjeva da se nijansirano pristupi svakoj budućoj epidemiji."

Analitičari politike kažu da će kineski vođe uspješnu borbu protiv koronavirusa iskoristiti kako bi pohvalili svoj državni ustroj.

Međutim, neki Kinezi smatraju da je taj isti sustav koji je dopustio agresivno korištenje karantena i nadgledanje građana u svojoj osnovi neispravan jer u ranim danima epidemije nije poticao transparentnost i brze reakcije na lokalnoj razini.

Kritičari kažu da je država mogla izbjeći korištenje mjera kao što su javno sramoćenje onih koje se uhvati da se ne pridržavaju mjera za suzbijanje širenja virusa. "Da je država djelovala brže i transparentnije, takve bi mjere bile nepotrebne", rekli su neki od kritičara.

Stručnjaci za javno zdravstvo kažu da drakonske mjere koje Kina koristi ne zaslužuju da ih se kopira. Znanstvenik Bruce Aylward, koji je prošlog mjeseca u Kini proučavao metode suzbijanja epidemije, tvrdi da većina zemalja nema uvjete za provođenje mjera koje je Kina koristi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:33