XI 'JINKING'

KAKO SU KINESKI MILIJARDERI KLEKNULI PRED MOĆNIJIM OD SEBE Zapanjujući uspon komunističkog čelnika: Putinu su se neki čak suprotstavljali, njemu nitko

 Profimedia, Newscom

Nikad nisam bio tako ponosan kao Kinez, rekao je Wang Jianlin, čelnik goleme kompanije Dalian Wanda, za Beijing News, a prenosi AFP. A njegov je ponos, koji je tako silno poželio podijeliti s javnošću, izazvao, sasvim razumljivo, govor kineskoga predsjednika Xi Jinpinga na povijesnom 19. kongresu Komunističke partije Kine (KP). Wang naprosto nije mogao naći riječi kojima bi opisao svoj ponos pa je zaključio da je bio “preplavljen emocijama”.

I nije on jedini od krezovski bogatih Kineza koji su ovih dana osjetili potrebu da što biranijim riječima pohvale troipolsatni govor predsjednika na otvorenju kongresa. Tencent, najveća kineska tehnološka kompanija, odmah je online pustila igru za mase u kojoj se plješće predsjedniku i koja je dobila, jasno, 1,4 milijarde lajkova. Malo više nego što Kina ima stanovnika. Da ne bi morale službe pregledavati tko to nije lajkao. Jack Ma, čelnik globalno moćne grupe Alibaba, također nije štedio pohvale: “Izvješće je usmjerilo naš budući razvoj, a ujedno je i obećanje i obveza Partije prema ljudima i povijesti”. Poduzetnici, pak, moraju pomoći kako bi se poboljšao život ljudi (što je jedan od ključnih ciljeva Xijeve politike).

Ukratko, kineski bogatuni zaključili su da se treba pokloniti pred novim apsolutnim vladarom kojega su neki zapadni mediji nazvali “Jinking” umjesto Jinping.

Ne pogriješiti

A njihov je istup još jedna potvrda da je Xi neupitni autoritet pa su stoga odlučili ne ponoviti pogreške nekih od ruskih oligarha koji su ušli u sukob s predsjednikom Vladimirom Putinom kad je on ojačao. Mihail Hodorkovski, tada najbogatiji Rus, čak se drznuo najaviti da bi bio protukandidat Putinu: njegova tvrtka Jukos je nestala, a on završio u sibirskom kazamatu. Danas je u dobrovoljnom izgnanstvu u Švicarskoj.

Partija je još u rujnu, dakle prije Kongresa koji je služio samo kao konačna potvrda, definirala politiku formiranja organizacija u svim tvrtkama, pa čak i u onima u stranom vlasništvu. Navodni je cilj da Partija može ideološki voditi radništvo, ali stvarni je u zahtjevu da se sve veće poslovne odluke prvo rasprave s partijskom organizacijom koja će onda dati svoje mišljenje i “sugestije”. Qi Yu, zamjenik predsjednika Organizacijskog odjela KP-a, izjavio je tijekom kongresa kako je 70 posto tvrtki u Kini koje su nastale inozemnim ulaganjem krajem 2016. godine već imalo partijske organizacije. I dodao kako strani čelnici tih tvrtki vide Partiju kao “pozitivnu snagu u razvoju kompanije”. Oni se, pak, nisu oglasili, ali dovoljno je reći da najveće strane kompanije u Kini, kao što su Mary Kay i Walmart imaju partijske organizacije.

Još jedan zaokret

Riječ je o velikom zaokretu u kineskoj politici koja je dosad u pravilu ublažavala partijski stisak čak i nad kompanijama u državnom vlasništvu. No, Xi je svojom politikom “borbe protiv korupcije” razbio vodstva tih tvrtki, da bi ih zatim stavio pod svoju kontrolu. Kao i vojsku i medije. I zato globalno poznati Jack Ma poručuje da svi moraju jačati državu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:23