39 MRTVIH

KAMION SMRTI Vijetnam pokušava ubrzati identifikaciju mrtvih u Britaniji, Britanci poslali Hanoiju dokumente vezano za četiri žrtve

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 29.10.2019. u 08:22

Police is seen at the scene where bodies were discovered in a lorry container, in Grays, Essex, Britain October 23, 2019. REUTERS/Peter Nicholls
REUTERS

VINH - Vijetnam pokušava ubrzati identifikaciju svojih građana za koje se vjeruje da su bili među ljudima koji su pronađeni mrtvi u kamionu hladnjači nedaleko od Londona prošli tjedan, rekao je u utorak za Reuters zamjenik ministra vanjskih poslova Nguyen Quoc Cuong.

Na britanskom sudu rečeno je u ponedjeljak da je u krijumčarenje te skupine ljudi bila upletena globalna mreža. Protiv vozača kamiona podignuta je optužnica za ubojstvo i trgovinu ljudima.

"Nacionalnost žrtava još nije službeno potvrđena", kazao je Cuong na marginama konferencije u gradu Vinhu.

Vijetnam i Britanija "pokušavaju ubrzati identifikaciju tijela, ali nije postavljen rok", rekao je on.

Vijetnamska vlada priopćila je u ponedjeljak da je britanska policija poslala Hanoiju dokumente vezano uz četiri žrtve na daljnju provjeru.

Prošlotjedni pronalazak tijela 39 osoba, 31 muškarca i 8 žena, u teretnom prostoru kamiona hladnjače u industrijskoj zoni Grays u Essexu, tridesetak kilometara istočno od Londona, doveo je u središte pozornosti ilegalnu trgovinu koja šalje siromašne iz Azije, Afrike i s Bliskog istoka na opasna putovanja na Zapad.

Vozač kamiona Maurice Robinson (25), uhićen nakon pronalaska kamiona u srijedu, u ponedjeljak je putem videokonferencije odgovarao pred sudom Chelmsforda. Sudac ga je odlučio zadržati u zatvoru do 25. studenoga, kada će se izjasniti osjeća li se ili ne krivim na londonskom kaznenom sudu Old Bailey.

Taj muškarac podrijetlom iz Sjeverne Irske je osim za ubojstva 39 osoba optužen i za trgovanje ljudima te kaznena djela vezana uz imigraciju i pranje novca, priopćila je policija u Essexu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo