ZASTRAŠUJUĆE

'KAO DA VAS NETKO JAVNO BIČUJE, NEŠTO NAJGORE ŠTO POSTOJI' Japanci radnike tjerali da čuče između dva kolosijeka dok njima jure superbrzi vlakovi

Japanski brzi vlak Shinkansen N700 Nozomi
 Profimedia, All Canada Photos

Japanska željeznička tvrtka The West Japan Railway prestala je provoditi sigurnosnu vježbu za svoje mehaničare u sklopu koje se od njih tražilo da u tunelima gdje vlakovi prolaze čučnu između dva para tračnica kako bi "osjetili" brzinu vjetra, piše BBC.

Mehaničari pripravnici morali bi u jednom od tunela kroz koji vlakovi prolaze čučnuti u jedan metar duboki i jedan metar široki rov između dva para tračnica kako bi, prema riječima glasnogovornika tvrtke, "osjetili" snagu vjetra, koji se stvara kada prometuju japanski superbrzi Shinkansen vlakovi.

U tim je vježbama do sada sudjelovalo oko 240 mehaničara, a vježbe su nekada znale trajati i 20 minuta.

Tvrtka je tu praksu uvela 2016. godine, međutim ove je godine ukinuta zbog pritiska iz sindikata. Vježba je uvedena nakon što je 2015. godine s jednog od vlakova otpao metalni dio. Tada se smatralo da su nesreći kumovali labavi vijci. Tvrtka je, kažu, htjela poboljšati inspekcijske sposobnosti svojih radnika i podići njihovu svijest o sigurnosti.

Sindikat zaposlenika u tvrtki The West Japan Railway rekao je da su od prošle godine do danas osam puta tražili da tvrtka prestane provoditi tu sigurnosnu vježbu. Članovi sindikata požalili su se da se tijekom vježbe potencijalno mogu ozlijediti te da bi im prašina kojoj se tijekom nje izlažu mogla naštetiti.

"Bojao sam se da bi me (kamenje i pijesak) na i oko tračnica mogli pogoditi", rekao je jedan od članova sindikata. "Nije mi jasno zašto se takva vježba provodi", dodao je drugi.

Japanski mediji pišu da su im djelatnici tvrtke koji su sudjelovali u vježbi rekli da je vježba "zastrašujuća" te da se tijekom nje osjećaju kao da ih neko "javno bičuje". "Pritisak vjetra je ogroman. Osjećao sam se kao da me netko pritišće odozgo i bilo je jako strašno. Pitao sam se ima li takva vježba smisla", rekao je jedan sudionik vježbe za novine Mainichi.

The West Japan Railway kaže da vježbu nisu ukinuli zbog vanjskog pritiska. Tvrtka kaže da će uvesti novu vježbu. Njihovi će zaposlenici sada vlakove promatrati na otvorenom i iza ograde. Glasnogovornik tvrtke kaže da smatraju da će nova vježba biti učinkovitiji edukacijski alat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:18