NOVINARI BIJESNI

Kaos na presici Ursule von der Leyen: Kada su je pitali o korupcijskom skandalu nastao je - muk

Grčki povjerenik Schinas predstavljao je Europsku uniju na svečanosti otvaranja Svjetskog nogometnog prvenstva u Dohi

Ursula von der Leyen

 John Thys/Afp

Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen odbila je u ponedjeljak na presici odgovoriti na pitanja o odnosima potpredsjednika EK Margaritisa Schinasa s Katarom, što je izazvalo bijes novinara u Bruxellesu koji su tražili odgovore o najvećem korupcijskom skandalu koji je pogodio EU u posljednjih nekoliko godina, piše Politico.

Podsjetimo, sve je počelo uhićenjem dvoje europarlamentaraca i zapljenom 600.000 eura iz njihovih stanova. Tužitelji sumnjaju da je jedna zaljevska država, a mediji pišu da je riječ o Kataru, nekoliko mjeseci plaćala visoke iznose kako bi utjecala na ekonomske i političke odluke Europskog parlamenta. U međuvremenu je pretraženo 19 stanova i ureda, a šest osoba je privedeno nakon policijske akcije u Bruxellesu.

Grčki povjerenik Schinas predstavljao je Europsku uniju na svečanosti otvaranja Svjetskog nogometnog prvenstva u Dohi, glavnom gradu Katara, a eurozastupnici su ga posljednjih mjeseci kritizirali jer je na Twitteru pretjerano hvalio radnu reformu katarskih vlasti.

Von der Leyen nije ponudila odgovor na pitanje o korupcijskom skandalu, a posebno o Schinasu.

Naprasna odluka zamjenice glasnogovornika Europske komisije Dane Spinant da zaključi konferenciju za novinare izazvala je burnu reakciju novinara koji su tražili dodatna pojašnjenja.

- Niste odgovorili niti na jedno od pitanja, povikao je jedan novinar dok je Spinant pokušavala zaključiti presicu.

- Ovako se ne može organizirati presica, odgovorila je Spinant dok su novinari u glas negodovali.

Iako je Von der Leyen odgovorila na neka pitanja o skandalu, zaobišla je odgovor na pitanje novinara o okolnostima Schinasova odlaska u Katar.

Umjesto toga govorila je o prijedlogu o novom etičkom tijelu koje bi nadziralo sve institucije EU-a, na što se obvezala prije više od tri godine, ali dosad nije dobilo previše pozornosti unutar većih institucija EU-a.

O Schinasu je pak govorio glasnogovornik Europske komisije koji je odlučio braniti nazočnost povjerenika u Kataru.

- Kao potpredsjednik odgovoran za sport, Margaritis Schinas je pozvan na otvorenje Svjetskog prvenstva 2022. zajedno s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom i predsjednikom Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasom Bachom, rekao je.

Također je istaknuo da procjena Komisije o radnim reformama u Kataru precizno odražava izvješća ILO-a, Međunarodne organizacije rada.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola obećala je danas da će pokrenuti internu istragu o korupcijskom skandalu.

- Nitko neće proći nekažnjen. Ovo su najduži dani u mojoj karijeri. Moram pažljivo birati riječi, poručila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:30