BIO UHIĆEN LANI

KAOS U ZATVORU U NIKARAGVI Američki državljanin poginuo u pucnjavi, pokušao je oteti pištolj stražaru?

 
 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Američki državljanin, koji je bio uhićen u svibnju prošle godine tijekom višemjesečnih protuvladinih prosvjeda, poginuo je u pucnjavi u zatvoru blizu glavnog grada Managua, gdje je bio zatočen, objavili su lokalni mediji.

Zatvorenik Eddy Montes bio je državljanin SAD-a, izjavila je Reutersu njegova rođakinja Paola Montenegro, nakon što su mediji u Nikaragvi objavili fotografije na kojima se navodno nalazi Montesova američka putovnica.

Američko veleposlanstvo nije odgovorilo na zahtjev za informacijama, dok je nikaragvansko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo kako Montes ima obitelj koja je stranog državljanstva, no nije dala više detalja, piše Reuters.

Stotine ljudi ubijeno je, a više stotina zatočeno u odgovoru vlasti na masovne prosvjede koji su pokrenuti u travnju prošle godine zbog najavljene reforme socijalnog osiguranja, a koji su se ubrzo pretvorili u nacionalni poziv za smjenu predsjednika Daniela Ortege.

Montes je bio dio skupine zatvorenika koji su pokušali oteti pištolj stražaru dok su predstavnici Crvenog križa bili u posjetu zatvoru, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova, dodajući kako je stražar djelovao u samoobrani.

Tijekom prošlogodišnjih prosvjeda, Montes je bio optužen za napad na policijsku postaju.

Nikaragvanska vlada priopćila je da će kao korak u ponovnom pokretanju dijaloga s oporbenim skupinama osloboditi sve građane uhićene tijekom prosvjeda. Prošlog mjeseca je izvijestila kako je oslobodila više od 600 zatvorenika, dok su drugi ostali u pritvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:09