'NEMA PROBLEMA'

KARL ERJAVEC POSTAJE NOVI SLOVENSKI MINISTAR OBRANE 'Poznajem Krstičevića, imamo zajedničke izazove, mislim da ćemo dobro surađivati...'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.09.2018. u 22:31

Zagreb, 300613.
Jezuitski trg.
Povodom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju na terasi muzeja Klovicevi dvori odrzana je svecana vecera za visoke goste.
Na fotografiji: dolazak gostiju, Karl Erjavec ministar vanjskih poslova Slovenije.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX

Karl Erjavec

Slovenski političar Karl Erjavec koji se kao ministar vanjskih poslova u dosadašnjoj vladi odbijao sastati sa svojom hrvatskom kolegicom zbog arbitražnog zapleta ocijenio je u četvrtak u parlamentu da to neće biti problem kad preuzme ministarstvo obrane u budućoj vladi i da će dobro surađivati s hrvatskim ministrom obrane Damirom Krstičevićem.

Tijekom ispitivanja pred parlamentarnim odborom za obranu koji ga je potvrdio kao kandidata za novi resor Erjavcu je na pitanje kako će u novoj ulozi surađivati s hrvatskim kolegom, s obzirom na njegove ranije izjave kao ministra vanjskih poslova, kad je govorio da je Slovenija odmah nakon proglašenja arbitražne presude trebala provesti crtu sredine u Savudrijskoj vali kao granicu i tamo poslati policijsku zaštitu, što bi moglo biti problematično u njegovim budućim odnosima s ministrom Krstičevićem.

Erjavec je kazao da u tome ne vidi problem i da je uvjeren da će s Krstičevićem kojega je već upoznao na zajedničkim sjednicama ministara vanjskih poslova i obrane članica EU "dobro surađivati", što je kako je dodao i normalno jer Slovenija i Hrvatska na području obrane imaju "zajedničke izazove".

Erjavec je priznao da je između njega kao ministra vanjskih poslova u vladi Mire Cerara u pitanjima provedbe arbitražne odluke u Savudrijskoj vali bilo "disharmonije", no da još uvijek misli da je bio u pravu kad je kazao da je Slovenija odmah trebala uvesti granicu na moru u skladu sa stajalištem ad-hoc arbitraže, a ne čekati istek 6-mjesečnog roka, kako je to učinio Cerar.

"Da smo to učinili, vjerujem da bi situacija sada bila drukčija", dodao je Erjavec prilikom odgovaranja na pitanja zastupnika.

Što se tiče dosadašnjeg odnosa s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Marijom Pejčinović Burić, Erjavec je kazao da se je s njom odbijao sastati jer to po njegovoj ocjeni "nije imalo smisla" budući da u Hrvatskoj sve odluke vezane na vanjsku politiku ne donosi ministrica ili ministar nego predsjednik vlade.

Erjavec je najviše pitanja i kritike tijekom ispitivanja dobio od zastupnika stranke Ljevica (L) koja neće ući u Šarecovu vladu, ali će prema potpisanom protokolu podržavati njegovu petočlanu koaliciju, na osnovi "projektne suradnje" po pojedninim područjima i zakonskim prijedlozima.

Erjavec je kazao da se ne slaže s navodima zastupnika te stranke da je NATO zastarjela organizacija koja je nakon završetka Hladnog rata izgubila svoj smisao, te da sudjelovanje Slovenije u mirovnim operacijama koje vodi NATO znači "služenje imperijalnim interesima" te organizacije i SAD-a, kako su navodiloi zastupnici Ljevice. Oni su tražili da se izjasni o planovima slovenske vojske za ulaganje u naoružanje i nove oklopne transportere, što je zacrtano njenim planovima usklađenim s NATO-om koji očekuje da će Slovenija povećati obrambene izdatke i do 2023. formirati dvije srednje skupine bojna, što će po tvrdnjama Ljevice bespotrebno stajati Sloveniju 1,2 milijarde eura.

Erjavec je kazao da ne vidi nikakvog smisla u tvrdnji o služenju imperijalnim interesima NATO-a i SAD-a, kad se zna da je najveća operacija u kojoj sudjeluje Slovenije ona na Kosovu (KFOR) u kojoj Slovenija sudjeluje s kontingentom od oko 20 vojnika.

Oni tako sudjeluju u humanitarnim zadaćama, kazao je Erjavec, dodavši kako je nacionalni interes Slovenije stabilnost regije, pa tome mora i sama dati doprinos.

Erjavec, predsjednik Demokratske stranke slovenskih umirovljenika (DESUS) do sada je u tri mandata u različitim vladama bio ministar vanjskih poslova, a prva dužnost u nekadašnjoj vladi Janeza Janše (2004-2008) bila mu je minisatr obrane.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo