PROSVJED

KINA ŽELI KAŽNJAVATI IZDAJU, SECESIJU I SUBVERZIJU Demonstranti prvi put traže samostalnost Hong Konga. Imaju podršku sa Zapada

 
Jučerašnjim demonstracijama prosvjednici su prekršili zabranu okupljanja i mjere distanciranja radi zaustavljanja širenja zaraze koronavirusom. Okupilo se više tisuća ljudi
 ISAAC LAWRENCE / AFP

Najmanje 120 prosvjednika uhićeno je na današnjim demonstracijama u Hong Kongu protiv novog zakona o sigurnosti koji Kina želi nametnuti tamošnjim stanovnicima. Policija je koristila suzavac i vodene topove kako bi rastjerala prosvjednike, prenosi BBC. Okupilo ih se na tisuće, javili su zapadni mediji.

To su prve demonstracije nakon više mjeseci relativnog mira. Neki od prosvjednika nosili su transparente kojima se otvoreno zahtijeva nezavisnost Hong Konga, što je prvi put otkako su počeli prosvjedi za više demokracije u toj bivšoj britanskoj koloniji. Hong Kong je danas dio Kine, kao jedna zemlja s dva ekonomska sustava.

Zakon kritizira američka administracija, a kineski ministar vanjskih poslova Wang Li rekao je jučer da “neke političke snage u SAD-u” guraju dvije zemlje “na rub novog hladnog rata”.

Gušenje sloboda

Američki državni tajnik Mike Pompeo osudio je planove Pekinga ranije ovog tjedna, ocijenivši da prijedlog novog zakona predstavlja smrtni udarac slobodama Hong Konga. Velika Britanija, Australija i Kanada također su izrazile svoju zabrinutost novim zakonom kojim bi se učvrstila vlast Pekinga nad Hong Kongom. Američki predsjednik Donald Trump poručio je da bi SAD mogao snažno reagirati ako se zakon usvoji, no nije precizirao kako.

Kina je odlučna proglasiti zakon koji je doživio ozbiljne kritike na Zapadu. Tim zakonom predviđeno je kažnjavanje “izdaje, secesije, odvajanja i subverzije”. Kritičari optužuju Kinu da je zakon smišljen kao napad na autonomiju tog grada, vladavinu zakona i temeljne slobode. Također se boje da bi Peking time mogao naštetiti stranim investitorima u Hong Kongu.

TOPSHOT - Police special tactical squad detain a protester (C) in Wanchai, Hong Kong on May 24, 2020, as thousands of demonstrators took to the streets to protest against a national security law. - The proposed legislation is expected to ban treason, subversion and sedition, and follows repeated warnings from Beijing that it will no longer tolerate dissent in Hong Kong, which was shaken by months of massive, sometimes violent anti-government protests last year. (Photo by Yan ZHAO / AFP)
Yan ZHAO / AFP
Policija je suzavcem i vodenim topovima rastjerivala prosvjednike koji su izvikivali iste zahtjeve kao lani. Ovo su prve demonstracije nakon više mjeseci

Demonstracije su održane usprkos tome što organizatori nisu dobili dozvolu za održavanje. Na snazi je zabrana velikih okupljanja u sklopu mjera zaštite od širenja zaraze Covida-19.

Agencije prenose kako su jučerašnje demonstracije nalikovale na prošlogodišnje. U Hong Kongu se lani puno prosvjedovalo protiv nastojanja centralne kineske vlasti da učvrsti svoju vladavinu nad tom bivšom britanskom kolonijom, koja je zadržala svojevrsnu autonomiju unutar kineske države. I sad su prosvjednici bacali kišobrane, boce i druge predmete na policiju.

U prošlogodišnjim demonstracijama uhićeno je više od 8400 prosvjednika. I danas su prosvjednici izvikivali iste slogane i tražili ispunjavanje istih pet zahtjeva koje su tražili tijekom prošlogodišnjeg prosvjednog pokreta.

Centralizacija

U zakonu koji priprema Peking nalazi se članak u kojem se navodi da Hong Kong “mora unaprijediti” nacionalnu sigurnost. “Kad je to potrebno, odgovarajuća tijela nacionalne sigurnosti centralne narodne vlasti uspostavit će tijela u Hong Kongu da ispune odgovarajuće dužnosti za očuvanje nacionalne sigurnosti u skladu sa zakonom”.

U Hong Kongu to čitaju kao zakonsku osnovu za uništenje njihove autonomije unutar Kine. To bi značilo da središnje kineske vlasti mogu u Hong Kongu osnovati posebne represivne institucije koje bi djelovale paralelno s postojećim hongkonškim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:09