ULAGANJA

KINEZI 'OSVAJAJU' RUSIJU Registrirali su 5500 tvrtki i zakupljuju parcele dvostruko veće od Slovenije

Russian President Vladimir Putin and Chinese President Xi Jinping make pancakes during a visit to the Far East Street exhibition on the sidelines of the Eastern Economic Forum in Vladivostok, Russia September 11, 2018. Sergei Bobylev/TASS Host Photo Agency/Pool via REUTERS
REUTERS

Vladimir Putin i Xi Jinping

 

Je li na djelu kinesko “osvajanje”, pa i ekspanzija na opustjela prostranstva Sibira i ruskog Dalekog istoka?

Naime, o Kinezima u Rusiji tamošnji mediji izvještavaju u rasponu od paničnih i turobnih prognoza o tome da će već do sredine ovog stoljeća Kinezi tamo biti značajna, čak i milijunska populacija do onih koji sve te mitove o kineskoj “najezdi” žele umanjiti. No, broj Kineza u Rusiji, pogotovo u pograničnim dalekoistočnim krajevima, neprestano raste, kao i broj kineskih turista koji su u tom kraju već godinama najbrojniji. Ruski mediji navode da se povećao i broj rusko-kineskih brakova, ali mnogi tvrde da su zapravo u najvećem broju fiktivni, radi lakšeg dobivanja boravišnih i radnih dozvola. Evidentno je također da se Rusi koji žive u tim dijelovima masovno iseljavaju u europski dio Rusije. Prema nekim procjenama, uz samu rusko-kinesku granicu živi samo dva milijuna Rusa, a s druge strane oko 300 milijuna Kineza.

Bogatstva

U europskom dijelu Rusije, koji obuhvaća 20 posto cjelokupnog teritorija zemlje, živi oko 80 posto cjelokupnog stanovništva Rusije, odnosno više od 113 milijuna na 20 posto teritorija. S druge strane, manje od 35 milijuna ljudi živi na nešto manje od 80 posto azijskog dijela Rusije. To je oko 13,1 milijun četvornih kilometara, dakle ni dva stanovnika na kvadratni kilometar, što je jedna od najmanjih gustoća naseljenosti na svijetu. Osim toga, više od 75 posto svih prirodnih bogatstava Rusije, koje su i osnovni izvor njezina prosperiteta, nalazi se na tom području.

Podsjetimo, Kina ima 1,3 milijarde stanovnika. No, ne zna se točan broj Kineza u Rusiji. Prema službenim podacima, svaki deseti stranac koji dolazi na rad u Rusiju je Kinez, a prema nekim procjenama, u Rusiji je između osam i deset milijuna gastarbeitera što tu zemlju smješta, nakon SAD-a, na drugu poziciju prema broju useljavanja. Gastarbeiteri čine gotovo 13 posto radne snage u Rusiji. Najviše ih je iz Uzbekistana, prema službenim procjenama oko 2,5 milijuna, a Kineza ima oko 700 tisuća, iako neki ruski mediji navode da na Dalekom istoku i u Sibiru radi i nekoliko milijuna ilegalnih kineskih radnika. Doduše, navodi se kako je prisutan trend smanjenja broja stranih radnika. Rusija je donijela i neke restriktivne mjere oko useljavanja i radnih dozvola, iako se u ruskim medijima može pročitati da bi se sa smanjenjem broja gastarbeitera iz Srednje Azije Moskva, Sankt Peterburg i ostala urbana središta našli u velikim komunalnim problemima - naime, ne bi imao tko čistiti ulice ili raditi na gradilištima.

Poljoprivreda

U Rusiji je registrirano više od 5500 kineskih tvrtki. Usporedbe radi, oko 12 tisuća ih je u Africi.

Neki ruski mediji navode da Kinezi na ruskom Dalekom istoku najviše ulažu u poljoprivredu. Tako u Židovskoj autonomnoj oblasti Kinezi posjeduju 62 tisuće hektara obradive površine od 81 tisuću hektara koliko ih ima u toj pokrajini (Židovska autonomna pokrajina prostire se na 36.271 četvornom kilometru i tek je nešto manja od dvije Slovenije). U Amurskoj oblasti, koja je površinom veća od Finske, obrađuju oko polovice obradivog poljoprivrednog zemljišta, a u Zabajkalskom kraju u Sibiru na 49 godina zakupili su 40 tisuća kvadratnih kilometara (Slovenija ima 20.236 kvadratnih kilometara) za korištenje tamošnjih šuma. Prema službenim podacima, Kinezi u pet pograničnih područja u Sibiru i na Dalekom istoku Rusije posjeduju 16 posto obradivih površina, a neki ruski mediji napominju da je brojka najmanje dvostruka jer mnoga polja formalno imaju ruskog vlasnika, a zapravo se iza svega krije kineski kapital. Rusi su nezadovoljni i činjenicom da Kinezi ne žele unajmiti Ruse za rad, nego uglavnom koriste ilegalne radnike koje prema potrebi dovoze na rad iz Kine. Samo u Židovskoj autonomnoj oblasti 20 posto zemljišta koje obrađuju Kinezi formalno je, piše BBC, u vlasništvu nekog ruskog državljanina. Kinezi najviše uzgajaju soju i povrće.

Iako su mnogi u Rusiji zadovoljni jer bi plodna područja ostala neobrađena i posve pusta, ipak gotovo 40 posto Rusa, što pokazuju sociološka istraživanja, smatra da Kina prema Rusiji ima “ekspanzionističke namjere”, a oko polovice njih misli da Kina ugrožava teritorijalni integritet Rusije. Trećina Rusa je uvjerena da Kina potkopava ekonomsku moć zemlje.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo