DAN KASNIJE

KISELI POZDRAV MERKEL I PUTINA 'Do danas u Ukrajini nema primirja, ni jedna strana ne poštuje sporazum iz Minska'

Merkel je položila vijenac pred grobom neznanog vojnika nedaleko od Kremlja, dan nakon što, kao ni velika većina zapadnih državnika, nije nazočila vojnoj paradi u povodu 70. obljetnice savezničke pobjede nad nacističkom Njemačkom
 AFP

Njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju je u Moskvi izrazila žaljenje što u Ukrajini još uvijek nema primirja, unatoč tomu što je na snagu stupilo krajem veljače nakon postizanja dogovora Minsk 2 čiji je cilj okončati sukob između Kijeva i proruskih separatista.

"Do danas u Ukrajini nema primirja", rekla je kancelarka Merkel na konferenciji za novinare održanoj zajedno sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, javlja France Presse.

"Svakodnevno dobivamo izvješća OESS-a u kojima se na objektivan način pojašnjava zbog čega se prekid vatre ne poštuje. Ne možemo kazati da jedna strana u potpunosti poštuje uvjete sporazuma, a druga ne", rekla je kancelarka.

Dogovor o prekidu vatre u istočnoj Ukrajini, gdje je u oružanom sukobu između Kijeva i proruskih separatista ubijeno više od 6200 ljudi u nešto manje od godinu dana, na snagu je stupio nakon zaključenja mirovnog sporazuma Minsk 2, kojemu su prethodili maratonski diplomatski dogovori između Merkel, Putina, francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i ukrajinskog Petra Porošenka.

Unatoč tomu sporadični sukobi redoviti su na istoku zemlje, a prije nekoliko dana pojačani su, među ostalim i na području separatističkog uporišta Donecka.

Njemačka kancelarka u Moskvu je doputovala u nedjelju, dan nakon vojne parade kojom je obilježena sedamdeseta godišnjica pobjede nad nacističkom Njemačkom.

"Unatoč svim poteškoćama mirovni proces pokrenut u Minsku napreduje..., a stanje u Ukrajini je mirnije. Kada su posrijedi primjedbe na poštivanje ili nepoštivanje dogovora iz Minska, one dolaze s obiju strana", žale se i separatisti i Kijev, rekao je Vladimir Putin.

"Uvjeren sam da se dugoročno rješenje problema može postići samo izravnim dijalogom Kijeva i separatista", smatra te dodaje da će Rusija učiniti sve što može kako bi pridonijela tomu.

Odnosi između Rusije i Njemačke, koji imaju trgovinsku razmjenu od više milijarda eura, duboko su potonuli zbog ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima i potpore separatistima. Berlin snažno podržava zapadne gospodarske sankcije koje su nakon ankesije Krima i sukoba na istoku Ukrajine nametnute Rusiji, piše Reuters.

"Ipak povijesna je lekcija da moramo pokušati sve kako bismo riješili sukobe, koliko god teški izgledali, miroljubivo i dijalogom a to znači diplomatski", rekla je Merkel.

Prije njihova razgovora Putin i Merkel su sudjelovali u svečanosti polaganju vijenaca na grob neznana vojnika kod zidina Kremlja.

Merkel u Moskvi odala počast žrtvama 2. svjetskog rata

MOSKVA - Njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju je odala počast sovjetskim vojnicima ubijenim tijekom Drugog svjetskog rata i pozvala na suradnju s Rusijom u trenucima velikih napetosti između moskve i Zapada zbog stanja u Ukrajini.

Merkel je položila vijenac pred grobom neznanog vojnika nedaleko od Kremlja, dan nakon što, kao ni velika većina zapadnih državnika, nije nazočila vojnoj paradi u povodu 70. obljetnice savezničke pobjede nad nacističkom Njemačkom.

Potom se uputila u Kremlj, gdje će se sastati sa svojim domaćinom, ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, naglasivši pritom nužnost suradnje.

"Za nas je nužno da radimo, da surađujemo i u složenim situacijama i pokušamo pranaći diplomatska rješenja", rekla je uoči sastanka Merkel, koja je posljednjih mjeseci igrala ključnu ulogu u pregovorima oko Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:50