RASPAD NA POMOLU

‘Koala rat‘ trese Australiju: Omiljeni tobolčari izazvali krizu vlasti u jednoj saveznoj državi

Sve je počelo kad je u NSW-u na snagu stupio novi zakon o zaštiti okoliša čiji je cilj opsežnija i efikasnija zaštita populacije koala
Koala, ilustracija
 Thorsten Milse/Robertharding/Profimedia

Vlada australske savezne države New South Wales zapala je u ozbiljnu krizu zbog spora oko strategije kako zaštititi populaciju koala, piše BBC.

Nacionalna stranka, koalicijski partner vladajuće Liberalne stranke, rekla je da više neće podržaviti zakonodavne prijedloge vlade, a sve zbog spora oko toga kako zaštiti ugrožene koale.

Naime, u prosincu prošle godine u New South Walesu na snagu je stupio novi zakon o zaštiti okoliša čiji je cilj opsežnija i efikasnija zaštita populacije koala. U suprotnom, one bi na području New South Walesa mogle izumrijeti do 2050. godine, pokazalo je jedno istraživanje.

Do spora je došlo zbog, kako smatraju članovi Nacionalne stranke, prevelikog tereta koji neke odredbe zakona stavljaju na vlasnike zemlje u New South Walesu o tome kako mogu upravljati svojim posjedima, a da ne ugroze populaciju omiljenih tobolčara.

Zamjenik premijera NSW-a John Barilaro inzistira da njegova Nacionalna stranka nije "anti koala", ali dodaje da se treba razmisliti o nekom drugom obliku zaštite tih životinja koji neće zadirati u pravo vlasništva.

- Napadaju se vlasnici zemljišta, a ne čini se baš ništa za zaštitu koala - smatra Barilaro.

S druge strane, u raspravi koja se možda više čini kao sukob ideologija nego li ideja o tome kako zaštiti koale, premijerka Liberalne stranke Gladys Berejiklian smatra da je zakon sasvim prikladan te je dodala da je spremna "napucati" članove Nacionalne stranke iz vlade.

- Mjere zaštite koala su nužne i imaju široku potporu u zajednici - poručili su iz Liberalne stranke.

Korak dalje otišao je vođa Zelenih Adam Bandt koji je optužio Nacionalnu stranku da oni zapravo samo žele vlasnicima zemlje dati dozvolu da pobiju čim više koala. Štoviše, dodao je kako i sadašnji zakon možda ne ide dovoljno daleko da zaštiti ugrožene tobolčare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:46