HARVEY WEINSTEIN

Konačni pad najvećeg holivudskog predatora

 
Harvey Weinstein
 REUTERS/Shannon Stapleton

I to se, konačno, dogodilo. Harvey Weinstein završio je na optuženičkoj klupi. Newyorškoj se policiji predao sa suzdržanim smiješkom koji je mnoge, očekivano, iritirao. Pod rukom je nosio dvije knjige i rokovnik s bilješkama.

Nekoć jedan od najmoćnijih ljudi hollywoodske filmske industrije doveden je pred sud gdje će u budućnosti odgovarati zbog optužbi za seksualno napastovanje i silovanje suradnica i kolegica, što je, sudeći prema broju onih koje su se javile i teretile Weinsteina, bilo njegovo uobičajeno ponašanje desetljećima.

Dapače, mnogi su o tome znali, neki mu u tome i pomagali. Predator čije je ponašanje bilo javna tajna, ali kojem se sve toleriralo, na kraju je postao osoba čije je nasilje potaknulo, nakon što su progovorile prve žrtve, da se zakotrlja lavina i krene pokret #MeToo koji je zahvatio dobar dio Europe i Sjeverne Amerike.

Komentirajući privođenje Weinsteina, glumica Rose McGowan, jedna od prvih koja ga je optužila, potreseno je kazala da bi mu, da je mogla biti tamo u trenutku njegova dolaska pred sud, viknula: “Imamo te! Imamo te!” “To je istovremeno nadrealno i stvarno, sve to izgleda poput života na nekoj slici Salvadora Dalija. Primijetila sam kako je idući prema sudnici oponašao starački hod, poput Billa Cosbyja, tako da već znamo što planira”, rekla je i dodala: “Taj je čovjek imao svoja lovišta posvuda, po cijelom svijetu. Imao je pomagače, cijelu logistiku. Bio je vođa Hollywooda, njihov kralj!”

Pravosuđe mu trenutno na teret stavlja seksualno uznemiravanje i silovanje dviju žena. Oscarom nagrađeni Weinstein odbacio je sve optužbe. Angažirao je Benjamina Brafmana, jednog od ponajboljih odvjetnika za kazneno pravo u svijetu. Brafman je poručio da su optužbe neutemeljene i zastarjele. Nakon što su njegova klijenta kraće zadržali na sudu, u izjavi novinarima poručio je da želi djelovati efikasno, brzo.

Ostao bez obitelji

Sadašnja, kontrolirana sloboda Weinsteina stoji milijun dolara jamčevine, ograničena je nošenjem elektroničke narukvice, također su mu oduzete isprave. Weinstein je, poznato je, u međuvremenu ostao i bez obitelji. Nedugo nakon što su optužbe protiv nekad moćnog producenta jedna za drugom počele sukljati u javnost, napustila ga je supruga, Georgina Chapman. I sama je prošla muku otkrivši s kim je živjela i podizala djecu.

Lista žena, uglavnom iz filmske industrije, koje su suosnivača filmskog studija Miramax i kuće Weinstein Co optužile za seksualno napastovanje, uključujući i silovanje, danas ima oko sedamdeset imena. Mnogi od tih slučajeva stari su i po nekoliko desetljeća, jer one prve koje su našle hrabrosti progovoriti osokolile su i neke druge, davne žrtve, da stanu pred javnost i kažu što im je učinio.

Piers Morgan prošli je mjesec imao prilike razgovarati s Weinsteinom u bolnici, tada je kazao da ima dojam da Weinstein vjeruje kako će mu sve naposljetku - biti oprošteno.

Ujak Harvey

Među onima koje je Weinstein, tvrde, napastovao bila je i Gwyneth Paltrow, koja je u emisiji Howarda Sterna opisala kako ju je Brad Pitt, tadašnji dečko, spasio od Harveyja Weinsteina kad je saznao za njegovo ponašanje. Godine 1995. bili su na premijeri Hamleta na Broadwayu kad je Pitt spazio Weinsteina, gurnuo ga je o zid i rekao mu: “Bude li se Gwyneth ikada zbog tebe ponovno osjećala neugodno, ubit ću te!” Bilo je to u doba njezinih filmskih početaka. “Bila sam tada još dijete i jako uplašena. Kad sam došla u hotel, počeo me masirati i pozvao me da mu se pridružim u spavaćoj sobi. Bila sam očajna. Dotad sam ga smatrala nekakvim ujakom Harveyjem.” Kad ga je odbila, počeo je vikati, potom prijetiti i govoriti da nikome ne smije ispričati što se dogodilo. “Od mene je tražio da čuvam tajnu”, kaže glumica, kojoj nije bilo lako progovoriti o tome. “No, dođe trenutak kad žena mora poslati jasnu poruku da tako više ne ide. Ovakav način postupanja sa ženama prestaje sad!”

Jedna od prvih koja je smogla snage javno optužiti Weinsteina je talijanska glumica Asia Argento. Njezina priča dobra je ilustracija s čime su se sve nosile Weinsteinove žrtve, ali i općenito govori što sve psihološki često prolazi žrtva seksualnog nasilja. Argento se dvadeset godina hrvala s osjećajem poniženja, srama i krivnje, toliko joj je trebalo da javno progovori, a potom mukama nije bio kraj - kad je konačno kazala što joj je napravio Weinstein, prošle je jeseni doživjela val osude u konzervativnoj Italiji.

Kći poznatog, kultnog redatelja horora Darija Argenta i glumice Darije Nicolodi na filmu je počela još kao djevojčica. “Brzo mi je postalo jasno da je filmska industrija organizirana hijerarhijski, poput piramide. Na vrhu su producenti, redatelji, potom muški glumci, agenti, razni PR menadžeri, tek na dnu su glumice.” Sa 20 je glumila u filmu B. Monkey, a u svibnju 1997. došla je u Cannes radi promocije filma.

“Miramax me predstavljao globalnim medijima kao novu internacionalnu zvijezdu. I tad sam, s 21 godinom, silovana. Napravio je to Harvey Weinstein. On danas tvrdi da sam pristala na seks. Njegov odvjetnik tvrdi da Weinstein nije kriv, da nije imao casting couch. Govori, citiram: ‘Ako žena pristaje na seks ne bi li imala hollywoodsku karijeru, onda to nije silovanje.’ Upravo to je glavna strategija na koju računa obrana. No, u tom seksu nije bilo ničeg dogovorenog. Baš ničeg.

Psihoterapija

Njegov pomagač namamio me da odem u hotelsku sobu. Kazao mi je da idem na proslavu. No, pokazalo se da je to bila zabava za dvoje - moga zlostavljača i mene. Za sebe sam do tada mislila da sam mudra, da sam žilava. Ono što se tamo dogodilo i što je slijedilo potom zauvijek je promijenilo moj život. Od te noći hrvam se s PTSP-om i depresijom. Nakon Weinsteina ozljeđivala sam samu sebe. Od tada idem na psihoterapiju. Godinama nisam mogla govoriti o svom silovanju, čak ni s najbližima. Potisnula sam to, jer bio je to način da se zaštitim. Nisam se htjela osjećati žrtvom. Jer, to je teško mjesto. Trebalo mi je puno godina da prihvatim da jesam žrtva. Da se to konačno dogodi, pomogao mi je pokret MeToo.” Zapravo je baš Asia Argento bila snažan vjetar u leđa pokretu, Ronan Farrow objavio je njezinu priču u New Yorkeru, a nedavno je za taj rad nagrađen Pulitzerom.

TIMELINE: Ključni trenuci pada

5. listopada 2017. New York Times objavio je optužbe protiv Weinsteina za seksualno uznemiravanje, među ostalima optužila ga je i Ashley Judd. Producent se ispričava, kaže, shvatio je da je “uzrokovao puno boli” te najavljuje da će se povući iz tvrtke, što sljedećeg dana podržava i većina članova njegova upravnog odbora.

8. listopada 2017. Upravni odbor razrješava ga dužnosti.

10. listopada Gwyneth Paltrow i Angelina Jolie istupaju u javnost s optužbama da je i njih seksualno uznemiravao; a u New Yorkeru Asia Argento i još dvije žene tvrde da ih je silovao. Weinstein poriče.

11. listopada britanska modna dizajnerica Georgina Chapman, Weinsteinova supruga, napušta ga.

12. listopada britanska i američka policija pokreću istragu o Weinsteinu. U javnost izlazi da su prve dojave protiv njega primili još 1980-ih.

Od 12. do 28. listopada britanska je policija primila optužbe još sedam žena koje ga terete za seksualno uznemiravanje i silovanje u razdoblju od 1980-ih do 2015.

11. listopada Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti objavljuje da su mu otkazali članstvo.

14. listopada Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti objavljuje da su Weinsteina lišili članstva.

15. listopada Glumica Alyssa Milano tweetom je pozvala žene koje su bile žrtve seksualnog zlostavljanja da napišu #MeToo u svom statusu i tim činom pomognu osvijestiti koliko je to rašireno.

Suđenje bi moglo trajati godinu dana

Koje su službene optužbe?

Weinstein je optužen za jedan slučaja silovanja i jedan slučaj kaznenog seksualnog čina. Žena koja ga optužuje za silovanje u hotelskoj sobi 2103., nije javno istupila, a za kazneni seksualni čin optužila ga je Linda Evans koja je New Yorkeru ispričala da ju je natjerao na oralni seks tijekom dnevnog sastanka u svom uredu. Tužiteljica je naglasila da je Weinstein iskoristio svoj položaj, novac i moć da namami djevojke u situacije gdje ih je mogao seksualno iskoristiti.

Hoće li ići na suđenje?

Porota trenutačno razmatra postoji li dovoljno dokaza da Weinstein ide na suđenje. Njihova odluka će se doznati kada se Weinstein 30. srpnja pojavi na sudu.

Koliko će dugo trajati suđenje?

To se može samo nagađati. No, Matthew Belloni, glavni urednik The Hollywood Reportera, vidio je nekoliko sudskih predmeta u svoje vrijeme i kaže da bi moglo potrajati i do godinu dana.

Kako će Weinstein reagirati na optužbe?

Weinstein je dosad dosljedno odbacivao sve tvrdnje o nesuglasnom seksu. Njegov odvjetnik, Benjamin Brafman, izjavio je da je njegov klijent žestoko odbacuje optužbe.

lKakvu bi kaznu mogao dobiti?

Glavne optužbe protiv Weinsteina nose potencijal za do 25 godina zatvora. No, Belloni je rekao da je “ozbiljno teško” dobiti uvjerenje u slučajeve seksualnog zlostavljanja i to može ovisiti o tome koliko žena će imati dopuštenje da ispričaju svoju priču na sudu. Više od 75 žena optužilo je Weinsteina za nepravdu.

Što Weinsteina sada čeka?

Weinstein je pušten na slobodu, ali mu je rečeno da ne može putovati izvan Connecticuta i New Yorka. Predao je svoju putovnicu i dobio električnu narukvicu, uređaj za praćenje. Vlasti u Kaliforniji i Londonu također istražuju optužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:02