RICHARD GRENELL

KONTROVERZNI AMERIČKI VELEPOSLANIK U BERLINU POSTAJE POSEBAN IZASLANIK ZA SRBIJU I KOSOVO Nijemci ga ne mogu smisliti, prouzročio je nekoliko skandala

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 04.10.2019. u 14:23

FILE PHOTO: U.S. Ambassador to Germany Richard Grenell arrives for a ceremony in Berlin, Germany, November 9, 2018. REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo
REUTERS

Američki veleposlanik u Njemačkoj Richard Grenell

Sporni američki veleposlanik u Berlinu Richard Grenell trebao bi postati posebni izaslanik Sjedinjenih Država za mirovne pregovore između Srbije i Kosova, javljaju u petak njemački mediji pozivajući se na izvore u Washingtonu.

"Američki predsjednik Donald Trump imenovao je veleposlanika u Berlinu Richarda Grenella posebnim izaslanikom SAD-a za mirovne pregovore između Srbije i Kosova", citirali su njemački mediji izjavu jednog glasnogovornika Bijele kuće.

Grenell bi zadaće posebnog izaslanika za srbijansko-kosovske pregovore trebao obnašati uz postojeću dužnost veleposlanika u Berlinu, navodi se.

Proljetos, tijekom posebnog sastanka na vrhu Europske unije i zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu, a koji su zajednički organizirali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron, politički predstavnici Kosova, predsjednik Hashim Thaci i premijer Ramush Haradinaj susreli su se mimo protokola i s američkim veleposlanikom u Berlinu Richardom Grenellom.

Srbija je pozdravila imenovanje posebnog izaslanika, a srbijanski ministar vanjskih poslova Nebojša Stefanović smatra to znakom da se Washington želi aktivnije uključiti u rješavanje spora između Beograda i Prištine.

Otkako je postao američki veleposlanik u Berlinu Grenell je prouzročio i nekoliko diplomatskih skandala zbog miješanja u unutarnje poslove Njemačke.

Tako je u svibnju 2018. prijetio sankcijama njemačkim tvrtkama koje budu poslovale s Iranom, a sanckijama je prijetio i tvrtkama uključenima u njemačko-ruski projekt plinovoda Sjeverni tok 2, kojemu se SAD protivi.

Grenellov rad su, zbog njegovih spornih izjava, njemački političari često kritizirali, a neke stranke, poput parlamentarne stranke Ljevica, zatražile su i njegovo povlačenje iz Berlina.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo