ZATVORENI GRANIČNI PRIJELAZI

KORONA UNIŠTAVA POSAO I MEKSIČKIM KARTELIMA 'Prije pet dana smo posljednji put prenijeli nešto, i to samo tri kilograma...'

Pandemija uništava posao narko-kartelima u Meksiku. Zatvorene granice i ograničenje zračnog prometa su doveli do naglog poskupljenja droge. Zato Meksiko bilježi sve više pljački i borbi za teritorije.
 AFP

Nema toga što se ne može naći na tržnici Tepito, kažu Meksikanci. Odjeća poznatih firmi, monitori i televizori, igračke, naočale, dronovi, mobilni telefoni - samo su mali dio onoga što se može kupiti u najvećoj prodavaonici pod vedrim nebom u glavnom gradu Ciudadu de Mexicu. Većina tih stvari su kineske kopije zapadnih proizvoda, a „ispod tezge“ se prodaju i droga i oružje.

Labirint uličica i štandova se nalazi pod kontrolom organiziranog kriminala. Banda koja trenutno tamo vodi glavnu riječ zove se „Union tepito“. Onaj tko želi prodavati na tržnici, plaća toj bandi „taksu“. Već i na taj način kriminalci tjedno zarade stotine tisuća pesosa, piše Deutsche Welle.

Cijene bez konkurencije

Jer, u Tepitu se proizvodi prodaju bez garancije i fiskalnih računa. Zato su cijene toliko povoljne da se između štandova stalno guraju nepregledne gomile ljudi.

Sada je kupaca neusporedivo manje, a i isporuke iz Kine već dva mjeseca kasne.

„Naši posrednici su morali obustaviti letove za Kinu, pa više nemamo mnogo robe i umjesto nje prodajemo domaće i američke proizvode“, kaže za televizijsku postaju Televisa prodavač torbi Edson Navarro.

Prodaja je pala za 50 posto. No, kriminalni klan i dalje od prodavača traži „najamninu", pa su oni u teškoj krizi. Kriminalci su počeli otimati i ubijati one koji ne plaćaju. Prema medijskim izvještajima, jedna grupa trgovaca se obratila gradskoj upravi i zatražila zaštitu nacionalne garde.

Zapela je i isporuka droge iz Kine

Koronavirus je zaustavio i isporuke kemikalija iz Kine – onih koje služe za proizvodnju sintetičkih droga, posebno fentanila koji je zamjena za opijum. Kineska pokrajina Hubei je bila jedan od velikih centara za poslove s drogom. Prema pisanju portala „insight crime" taj problem je pogodio prije svega velike kartele: Sinaloa i Jalisco Nueva Generacion (CJNG).

List Riodoce piše da je Mayo Zambada, vođa kartela Sinaloa, naredio drastično povećanje cijene sintetičkih droga. Tako pola kilograma metamfetamina poznatijeg kao Crystal meth, košta 567 umjesto dosadašnjih 95 eura.

Šverc droge u SAD je također djelomično prekinut.

„Prije pet dana smo posljednji put prenijeli nešto, i to samo tri kilograma. Imamo dogovore s graničnom policijom i naši šverceri znaju koje prijelaze trebaju koristiti. Ali sada su mnogi prijelazi zatvoreni, pa je posao postao rizičniji", rekao je za internet-portal „blogdelnarco" jedan švercer iz Mexicalija.

Manje letova, više kontrole

Pošto je ukinuto mnogo letova iznad Latinske Amerike, organi sigurnosti mnogo lakše na radarima prepoznaju švercerske zrakoplove. Tako je, na primjer, prije nekoliko dana u Hondurasu lociran mali avion natovaren drogom koji je morao prinudno sletjeti – dolazio je iz Kolumbije, a bio je prijavljen za prijevoz u medicinske svrhe.

Portal „insight crime" piše da je koronavirus doveo kartele u tešku situaciju:

„Velike organizacije poput CJNG koje operiraju u mnogim gospodarskim granama i regijama lakše podnose teškoće i recesiju."

Iako nasilja više nema u udarnim vijestima, ono se nije smanjilo. Prošlog utorka je ubijena jedna novinarka iz Veracruza. Od uvođenja karantene 23. ožujka ubijeno je, prema službenim informacijama, 646 ljudi. Prošle godine je bilo u prosjeku 95 ubojstava dnevno.

Proteklih tjedana se povećao i broj pljački. U saveznim državama Guerrero i Michoacan ponovo su se rasplamsale borbe bandi za teritorije. Stručnjaci smatraju da će sada biti više međusobnih obračuna klanova te više pljački i provala, piše Deutsche Welle.

-->

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:38