MUZEJ U TOKIJU

KORONAVIRUS NIJE ZAOBIŠAO NI UMJETNIČKI SVIJET Odgođen Venecijanski bijenale, otkazuju se izložbe, Van Goghovi Suncokreti završili u karanteni

    AUTOR:
    • Romina Peritz

  • OBJAVLJENO:
  • 06.03.2020. u 17:12

Two people walk away from the Pyramid, the main entrance to the Louvre museum which was once a royal residence, located in central in Paris on March 2, 2020. - The Louvre in Paris, the world's most visited museum, was closed for a second day running on March 2, 2020, after staff refused for a second day running to work due to coronavirus fears, a union said. The Paris museum insisted that closure was not necessary in response to fears over the virus, which has spread to over 60 countries after first emerging in China late last year. (Photo by Ludovic Marin / AFP)
AFP

Koronavirus Covid-19 nije poštedio ni umjetnički svijet. Izložbe se otkazuju, muzeji zatvaraju, a pod upitnikom su brojne manifestacije i sajmovi.

Iz sata u sat situacija se mijenja, širenje virusa poremetilo je normalan život u brojnim gradovima i poduzimaju se mjere zaštite na svim razinama, a one uključuju i zatvaranje nekih od najposjećenijih svjetskih muzeja. Tako je pariški Louvre zatvorio vrata u nedjelju nakon pritiska zaposlenika, u strahu da im neki od posjetitelja, a dnevno ih ima preko 30 tisuća, ne prenese zlokobni virus. Louvre se ipak otvorio u srijedu, nakon tri dana i dugih i žustrih rasprava sa sindikatom koji je postavio i neke svoje uvjete. Vodstvo muzeja nije pristalo na sve zahtjeve zaposlenika, primjerice da nose zaštitne maske, ali je čuvarima odobreno da se ne kreću među posjetiteljima sobe u kojoj se nalazi Leonardova Mona Lisa. U srijedu je u toj prostoriji, piše New York Times, bilo svega nekoliko desetaka posjetitelja dok ih se inače na stotine nagurava pred čuvenom slikom ne bi li snimili selfie.

Zanimljiv je i slučaj Van Goghovih “Suncokreta”. Slika, jedna od pet verzija iz poznate serije, trebala je biti u postavu izložbe u Nacionalnom muzeju Zapadne umjetnosti u Tokiju na kojoj se predstavljaju remek-djela, njih šezdeset, iz britanske Nacionalne galerije. No slavna je slika, nakon što je prvi put u povijesti napustila Europu, na svom japanskom izletu završila u “samoizolaciji”. Izložba se naime trebala otvoriti 3. ožujka, no kako je japansko ministarstvo kulture zatvorilo sve muzeje na dva tjedna, “vazu s petnaest suncokreta” trenutno nitko ne može vidjeti. A Britancima ni u ovim alarmantnim okolnostima ne manjka humora pa The Guardian piše kako je sva sreća da ove suncokrete “ne treba zalijevati”.

I umjetnički sajmovi spremaju se na sve scenarije. Neke su aukcijske kuće otkazale održavanje svojih tradicionalnih dražbi u Aziji i na Bliskom istoku poput one Christie’sa u Dubaiju koja se trebala biti u ožujku. Ovogodišnje izdanje jedne od najvažnijih manifestacija kad je riječ o tržištu umjetnina, nezaobilazno mjesto za vodeće svjetske kolekcionare i trgovce, Art Basel Hong Kong, otkazan je još početkom veljače.

Ni u Italiji situacija nije nimalo optimistična. S rastom broja zaraženih i umrlih sve se više muzeja i galerija zatvara. Venecijanski bijenale zbog koronavirusa odgodio je tradicionalnu smotru arhitekture koja se trebala održati od 23. svibnja do 29. studenog za kraj kolovoza. No, unatoč općoj histeriji, u Italiji jedna je posebno iščekivana izložba ipak otvorena u četvrtak - “Raffeallo 1483 -1520” u Rimu u povodu 500. obljetnice smrti jednog od najvećih umjetnika renesanse.

Izdvajamo