KAOS U VENEZUELI

'KUCNUO JE ČAS, VIŠE NEMA POVRATKA NATRAG' Guaido ustvrdio da su on i narod ujedinjeni u borbi protiv Madura, a zatim stigla vijest da napušta Caracas

 REUTERS

Skupina venezuelskih vojnika podržala je oporbenog čelnika Juana Guaidoa koji je rekao da više "nema povratka natrag" u svrgavanju predsjednika Nicolasa Madura.

Na pločnicima su zapaljene gume i automobili, leti kamenje, plove oblaci suzavca i stanje je i dalje jako kaotično u istočnom dijelu Caracasa, javlja agencija France Presse. Na prilazima vojnoj bazi La Carlota, žestoko se sukobljavaju lojalne snage reda s pobornicima Guadioa.

Jedno oklopno vozilo se zaletjelo prema oporbenim prosvjednicima i nekoliko osoba je srušeno, prema snimkama lokalne televizije. Jedan aktivist sklon Maduru je ranjen vatrenim oružjem, navela je vlada.

"Kucnuo je čas. Dvadeset i četiri države su krenule istim putem, više nema povratka natrag. Budućnost je u našim rukama, narod i vojska su ujedinjeni u okončanju uzurpacije", napisao je Juan Guaido na Twitteru.

Ipak, nedugo potom stigla je informacija da je on odlučio napustiti Caracas, dok je njegov politički mentor Leopoldo López, koji je ranije u utorak pobjegao iz kućnog pritvora, zatražio azil u zgradi čileanskog veleposlanstva, što je potvrdio ministar vanjskih poslova Čilea, no ubrzo je objavljeno da je ovaj prebjegao u španjolsko veleposlanstvo. Kamo se zaputio Guaido, nije jasno. Njegov glasnogovornik za CNN je tek kratko izjavio da ide 'zapadno od glavnog grada, prema saveznoj državi Miranda'.

Dok je ministar obrane general Vladimir Padrino upozorio oporbu protiv mogućeg krvoprolića, predstavnik Guaidoa u Washingtonu Carlos Vecchio je pozvao narod da "ostane na ulicama".

"Neću ostati doma prekriženih ruku dok nas ugnjetava Madurov režim", rekao je Carlos (26) s Molotovljevim koktelom u rukama.

Od 23. siječnja Venezuela, suočena s najtežom krizom u svojoj povijesti, oslabljenim gospodarstvom i nestašicama, ima dva predsjednika. S jedne je strane socijaldemokratski zastupnik Juan Guaido, kojeg privremeni predsjednikom priznaje 50-ak država među kojima i Sjedinjene Države i s druge strane izvršni predsjednik, socijalist Nicolas Maduro, kojeg podržavaju Kina i Rusija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:11