PESIMIZAM U LUXEMBOURGU

Lagarde: nema odgode rokova za Grčku

"Rok za isplatu je 30. lipnja. Nema mogućnosti odgode plaćanja, nema odgode za mjesec ili dva", izjavila je šefica MMF-a Christine Lagarde prije početka sastanka ministara financija eurozone
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis (R) speaks with International Monetary Fund (IMF) Director Christine Lagarde during an emergency Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels on February 11, 2015. Proposals by the new government in Athens to renegotiate the terms of its massive international bailout are scheduled to be discussed by eurozone finance ministers in Brussels on February 11 and 12. AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND
 EMMANUEL DUNAND/AFP

BRUXELLES/LUXEMBOURG - Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde upozorila je u četvrtak Grčku da svoje obveze mora platiti na vrijeme i da nema mogućnosti odgode plaćanja.

Grčka do kraja lipnja mora vratiti Međunarodnom monetarnom fondu 1,6 milijardi dospjelih obveza, što neće moći ako ne postigne dogovor s vjerovnicima o reformskom programu, a što je preduvjet za deblokiranje zadnje rate iz sadašnjeg programa financijske pomoći.

"Rok za isplatu je 30. lipnja. Nema mogućnosti odgode plaćanja, nema odgode za mjesec ili dva", izjavila je Lagarde na konferenciji za novinare u Luxembourgu prije početka sastanka ministara financija eurozone, na kojem je glavna tema Grčka.

Ako Grčka ne ispuni svoju obvezu do kraja godine, to će značiti nemogućnost plaćanja i "nadam se da se to neće dogoditi", rekla je Lagarde.

U pogledu jedne od spornih točaka u pregovorima s Grčkom, pitanju rezanja mirovina, ona je demantirala grčke tvrdnje da se traži smanjenje mirovina za najsiromašnije, ustvrdivši da se traži održiv mirovinski sustav.

Grčki ministar financija Janis Varufakis kratko je je po dolasku na sastanak u Luxembourgu rekao da će predstaviti "ideje grčke vlade za rješenje na sastanku europskupine". Pri tome se pozvao na nedavnu izjavu predsjednika Europske središnje banke Marija Draghija, koji je rekao da je "eurozona uspješna samo kada je svaka zemlja u eurozoni uspješna".

Šef euroskupine, nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselbloem izrazio je pesimizam u pogledu mogućnosti dogovora na današnjem sastanku.

"Nadam se da će Grci doći s prijedlozima kako bismo mogli zaključiti pregovore, ali ja sam vrlo pesimističan", rekao je Dijsselbloem.

Bez dogovora s vjerovnicima Grčka ne može dobiti preostalu ratu iz sadašnjeg programa pomoći od 7, 2 milijarde eura, a bez tih sredstava vrlo brzo će se naći u situaciju nemogućnosti izvršavanja svojih financijskih obveza.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak u Bundestagu da još postoji mogućnost za dogovor pod uvjetom da postoji politička volja na grčkoj strani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:16