NAKON 26 GODINA

LAŽNI DOKTOR KOJI JE UBIO CIJELU SVOJU OBITELJ PUŠTEN NA SLOBODU Lagao je baš svima, po njegovom slučaju napisana je knjiga i snimljena su dva filma

 
Jean-Claude Romand
 screenshot Youtube

Francuz koji je ubio svoje roditelje, ženu i djecu u slučaju koji je bio inspiracija za knjigu i dva filma, nakon 26 godina zatvora je izašao na slobodu, javlja BBC.

Prije nego što su se ta stravična ubojstva dogodila, Jean-Claude Romand 18 se godina pretvarao da je student medicine, a zatim i istraživač u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Od obiteljskih prijatelja godinama je uzimao novac tvrdeći da ga ulaže u Švicarskoj, a na ubojiti pohod je krenuo 1993. godine nakon što je doznao da će njegova prijevara biti razotkrivena.

Romanda su svi smatrali uzornim studentom, no on se nije pojavio na prvom ispitu na medicinskom fakultetu u Lyonu 1974. godine. Tijekom idućih 12 godina mu je dozvoljeno da ponavlja prvu godinu fakulteta, no nikad nije položio taj ispit. Ipak, svojim je prijateljima rekao da studira po redovnom programu, a naposljetku je lagao i da je postao liječnik.

Dvostruki život

Romand se nastavio pretvarati da je dobio posao u Ženevi, u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, dok je zapravo dane provodio vozeći se na području granice između Francuske i Švicarske, a povremeno je i posjetio sjedište WHO-a, točnije, njihovu javnu informativnu službu.

Oženio se 1980., a sa suprugom je imao dvoje djece. Obitelji je povremeno govorio da ide na poslovni put u inozemstvo, a zatim je nekoliko dana provodio na odmorištima uz autocestu. Kući se vraćao s poklonima s puta.

Najprije je neko vrijeme živio od novca kojeg je dobio prodajom studentskog stana u Lyonu kojeg su mu kupili roditelji. Kada se taj novac istopio, Romand je počeo iskorištavati prijatelje i rođake. Oni su mu novac davali misleći da će ga on staviti na štednju, za koju je tvrdio da na nju ima pravo kao zaposlenik UN-a.

Do kraja 1992. godine, neke od njegovih žrtava već su počele pitati za svoj novac. Jedan obiteljski prijatelj je postao sumnjičav nakon što je doznao da Romandovo ime nije na popisu zaposlenika u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, u kojoj je on tvrdio da radi.

Ubojiti pohod

U siječnju 1993. je valjkom za tijesto ubio svoju suprugu u njihovom domu, a zatim je puškom ubio i svoju djecu - sedmogodišnju kćerkicu i petogodišnjeg sina.

Istog se dana odvezao 80 kilometara dalje do kuće svojih roditelja. Tamo ih je oboje ubio, a ubio je i obiteljskog psa. Zatim se vratio kući, gdje su mu žena i djeca ležali mrtvi, zapalio je kuću i popio tablete za spavanje.

Vatrogasci su stigli na vrijeme i spasili njegov život, nakon čega je on pritvoren. Priznao je svoje zločine, a osuđen je za ubojstva 1996. godine.

Pravo na uvjetnu kaznu stekao je 2015. godine, a u travnju ove godine mu je odobreno puštanje na slobodu, piše BBC.

; 
Saint-Maur (Indre) LE 18 09 2018
. La demande de libération conditionnelle de Jean-Claude Romand devait être étudiée, ce mardi 18 septembre, à la maison centrale de Saint-Maur, où il est incarcéré. Elle a été renvoyée à une date ultérieure.
  -


September 18, 2018 the central St Maur where Jean-Claude Romand, sentenced to life in 1996 for the murder of his parents, his wife and children, is jailed. The parole hearing of Romand has been adjourned on September 18, 2018., Image: 387248749, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, MAXPPP
Profimedia, MAXPPP

Inspiracija za knjigu i filmove

Dok je još čekao suđenje, počeo se dopisivati s piscem Emmanuelom Carrèreom, kojem je ispričao svoju životnu priču i svoju verziju ovih događaja.

Carrère se godinama mučio kako napisati tu knjigu s informacijama koje mu je Romand dao, jer nije želio da ta knjiga bude portret zločinca, ali niti njegova obrana. Knjiga pod nazivom L'Adversaire (Protivnik) objavljena je 2000. godine i postala je bestseler. Dvije godine kasnije je adaptirana i u film.

Romandov slučaj inspirirao je još jedan film, L'Emploi du Temps (Time Out), o otpuštenom zaposleniku koji je prevario svoju obitelj pretvarajući se da svaki dan ide na posao, dok se zapravo besciljno vozio između Francuske i Švicarske.

Romand je za svoje zločine izrazio kajanje, a navodno je tijekom 26 godina provedenih u zatvoru postao religiozan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:11