STRAVIČAN KVAR MOTORA

LET IZ NOĆNE MORE Preminula žena koja je umalo isisana kroz razbijeni prozor aviona je majka dvoje djece, koja se vraćala s poslovnog puta...

 
 Facebook/YouTube

Potpredsjednica odnosa s javnošću banke Wells Fargo, 43-godišnja Jennifer Riordan, smrtno je stradala u avionskoj nezgodi koja se dogodila nakon što je eksplodirao motor aviona Southwest Airlinesa koji je prevozio oko 149 putnika i članova posade na redovnoj liniji New York-Dallas.

Majka dvoje djece iz Albuquerque u Novom Meksiku vraćala se s poslovnog puta iz New Yorka kada je eksplodirao lijevi motor.

Prilikom eksplozije, komad motora je razbio jedan od prozora Boeinga 737 zbog čega je Riordan koja je sjedila odmah do zamalo bila isisana van aviona, no u zadnji su je tren povukli ostali putnici i držali punih 12 minuta dok avion nije sletio. Nakon što je pilotkinja Tammie Jo Shults prisilno sletjela avion u Philadelphiju, unesrećena žena je odmah prevezena u bolnicu. Policija je kasnije javila kako je podlegla ozljedama, te da je još sedam osoba ozlijeđeno.

Marty Martinez / Facebook

Na zabilježenom razgovoru između pilotkinje i kontrole leta čuje se Shults kako im govori da im nedostaje dio zrakoplova.

Upitana je li avion zahvatio požar, kazala im je: Ne, ništa ne gori, ali dio nedostaje. Kažu da je rupa na avionu i da je netko odletio van. Potom je dodala i kako u avionu imaju ozlijeđene putnike i kako je potrebna hitna medicinska pomoć čim slete.

Putnici su kazali kako je kapetanica Shults, inače bivša pilotkinja borbenog aviona i jedna od prvih žena uopće koje su pilotirale na F-18, čim su sletjeli porazgovarala sa svim putnicima osobno.

- Ima čelične živce. Ta žena, ja sam joj zapljeskao. Poslat ću joj čestitku za Božić i poklon jer nas je prizemljila. Bila je sjajna - oduševljen je bio Alfred Tumlinson iz Texasa.



Putnici koji su svjedočili nesreći kažu da su čuli snažnu eksploziju i avion je 'propao', kako im se činilo, nekih 30 metara. Maske s kisikom odmah su iskočile, a putnici su se počeli moliti. Jedan od njih, Marty Martinez, objavio je 'live' video na Facebooku baš u trenu kad se odvijala drama.

Putnik Alfred Tumlinson kazao je kako je jedan muškarac s kaubojskim šeširom potrčao prema ženi i zgrabio je kako bi je povukao natrag u avion.

No kako je bila van aviona, nije mogao sam to učiniti, pa su drugi muškarci priskočili u pomoć i uspjeli je vratiti na sjedalo.

Drugi putnik, Eric Zilbert, kazao je kako je Jennifer Riordan bila 'pd struka naviše izvan aviona'.

Jedni putnici su se nekako borili zatvoriti rupu u avionu dok su drugi oživljavali teško ozlijeđenu ženu.

- Ljudi u avionu učinili su neke prilično nevjerojatne stvari u teškim uvjetima - kazao je šef vatrogasaca u Philadelphiji Adam Thiel.

Državni odbor za cestovnu sigurnost poslao je tim svojih istražitelja u Philadelphiju. Vođa tima Robert Sumwalt kazao je kako se jedna od lopatica ventilatora motora odvojila, no motor će morati podrobnije pregledati kako bi zaključili što je točno uzrokovalo kvar. Istraga bi trebala tragati između 12 i 15 mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:33