DRAMA NA VELIKOM AERODROMU

LUĐAČKI POHOD IZA KOJEG SU OSTALI MRTVI, RANJENI, STRAH I PANIKA Svjedoci: Pucao je šutke u majici Star Warsa i nije imao namjeru pobjeći...

 Andrew Innerarity / REUTERS

"U zračnoj sam luci Fort Lauderdale. Puca se. Svi trče". Ovim je tweetom Ari Fleischer, bivši glasnogovornik Bijele kuće u doba predsjednika Georgea W. Busha među prvima objavio da se u Miamiju, u američkoj saveznoj državi Floridi zbiva nešto vrlo ozbiljno. I to je na žalost relativno brzo potvrđeno: šerifov je ured objavio da je u "Međunarodnoj zračnoj luci Fort Lauderdale, Florida, u pucnjavi ubijeno pet ljudi, a osam ranjeno". Ubrzo je na žalost broj ranjenih povećan na trinaest.

Jedina je dobra vijest bila da je ubojica svladan i da je u rukama policije. Prema riječima svjedoka sve se dogodilo u terminalu 2, kod traka za podizanje prtljage.

Ondje je oko 13.00 sati po lokalnom vremenu počela pucnjava. No, kako kažu očevici, a prenosi NBC, policija je ubrzo neutralizirala napadača. Svjedoci kažu da je imao samo oko minutu za nesmetano pucanje. No, on je iza svog luđačkog pohoda ostavio stravičnu scenu mrtvih, ranjenih i krvi, straha i panike. Zračna luka je bila zatvorena, svi su letovi otkazani, a oni u dolasku preusmjereni. Stotine su putnika ostale na pisti jer im nije bio dozvoljen ulazak u zgradu zračne luke, u strahu, ne znajući točno što se događa.

Fort Lauderdale jedno je od ključnih čvorišta za turiste i na njoj je redovito velik broj ljudi, posebno u ovo praznično doba. U studenom proše godine kroz ovu je zračnu luku prošlo 2,5 milijuna ljudi. U međunarodnoj zračnoj luci Miami razina sigurnosti je odmah podignuta na najvišu razinu. Dva sata nakon krvoprolića policija je objavila da pretražuju zračnu luku zbog dojave o novoj pucnjavi na drugom terminalu, opet je izbila panika jer se proširila vijest da je još jedan napadač aktivan, ali kasnije su iz šerifovog ureda rekli da ne mogu reći ništa o drugom slučaju.

Travelers are evacuated out of the terminal and onto the tarmac after airport shooting at Fort Lauderdale-Hollywood International Airport in Florida, U.S., January 6, 2017.   REUTERS/Zachary Fagenson
Zachary Fagenson / REUTERS

Očevici su napadača opisali kao "vitkog 20-godišnjaka koji je bio odjeven u majicu Star Wars". Uspio je ispucati jedan spremnik, a dok ga je mijenjao ustrijelili su ga policajci. No, drugi pak svjedoci tvrde da je ispalio tri spremnika, a zatim legao na pod. "Nije kanio pobjeći", rekao je jedan očevidac, a njegove je riječi kasnije potvrdila policija objavivši da napadač nije ozlijeđen.. Ubojica je pucao šutke, ne govoreći ništa i ciljajući u ljude.

Američki senator Bill Nelson je rekao kako je kod ubojice pronađena vojna iskaznica na ime Esteban Santiago-Ruiz, star 26 godina, iz New Jerseya.. Na mjesto događaja stigli su i agenti FBI-a, a do zaključenja ovog izdanja nije bilo nikakvih informacija o motivu napadača te je li riječ o terorizmu ili kriminalnom činu. "Riječ je o usamljenom napadaču i u ovom trenutku nemamo dokaza da je još netko bio s njim", izjavila je za medije Barbara Sharief, vijećnica iz okruga Broward u kojem se nalazi zračna luka.

Travelers and airport workers are evacuated out of the terminal after airport shooting at Fort Lauderdale-Hollywood International Airport in Florida, U.S., January 6, 2017.   REUTERS/Andrew Innerarity
Andrew Innerarity / REUTERS

Policija je kasnije objavila da je ubojica stigao u zračnu luku oko podne letom iz Kanade, da mu je pištolj bio u prtljazi te da ga je napunio u toaletu. Zatim je izašao i počeo pucati. Navodno je bivši vojnk.

Predsjednik Barack Obama je izvješten o tragičnom događaju, a izabrani predsjednik Donald Trump je na svom Twitteru objavio kako "motri strašnu situaciju na Floridi" te da su njegove misli i molitve s obiteljima poginulih.

Ovaj napad će svakako izazvati dodatnu zabrinutost jer za trinaest dana se održava inauguracija novog predsjednika što je i bez ovakvih teških zločina izuzetan sigurnosni izazov. Naime, bilo je i javno izrečenih prijetnji smrću izabranom predsjedniku Trumpu.

Posljednji napad na neku američku zračnu luku dogodio se 2013. godine u Los Angelesu, kad je u zgradi zračne luke napadač ispalio 100 metaka iz automatske puške i ubio jednog zaposlenika Uprave za sigurnost prijevoza. Najsmrtonosnija pucnjava u modernoj povijesti Sjedinjenih Država također je bila na Floridi. Prošle godine u lipnju u noćnom klubu u Orlandu musliman s ozbiljnim psihičkim problemima je ubio 53 osobe, a ranio njih 49. Klub je bio za homoseksualce.

Prijetnja bombom na graničnom prijelazu

Granični prijelaz Saint Bernard de Lacolle u Quebecu, jedan od glavnih između Kanade i Sjedinjenih Država, zatvoren je jučer i evakuiran zbog prijetnje bombom, izvijestila je policija. Promet u oba smjera na tom graničnom prijelazu, 60 km južno od Montreala, zatvoren je malo poslije 9.00 sati po mjesnom vremenu nakon "telefonske prijetnje carinskoj službi", rekla je za AFP Ingrid Asselin, pripadnica quebečkih sigurnosnih snaga. "Sve zgrade su evakuirane" i dva sata nakon evakuacije još traje temeljito pretraživanje, dodala je.

Prijelaz St. Bernard de Lacolle između kanadske pokrajine Quebeca i američke savezne države New Yorka "na autocesti 15 trenutačno je zatvoren", objavili su kanadski graničari. Više od dva milijuna ljudi prođe svake godine preko tog važnog američko-kanadskog graničnog prijelaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:03