IZMJENE ZAKONA

MACRON NAJAVIO DA ĆE SE ODREĆI POVLAŠTENE PREDSJEDNIČKE MIROVINE Dok radnici štrajkaju, predsjednik brani mirovinsku reformu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 22.12.2019. u 14:39

FILE PHOTO: French President Emmanuel Macron addresses a press conference on the second day of the North Atlantic Treaty Organization (NATO) summit in Brussels, Belgium, July 12, 2018. Ludovic Marin/Pool via REUTERS/File Photo
Ludovic Marin / REUTERS

Emmanuel Macron

 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je prijedlogom mirovinske reforme izazvao oštre prosvjede i štrajkove koji danima paraliziraju zemlju, objavio je da će se odreći povlaštene predsjedničke mirovine kada odstupi s dužnosti, priopćio je u nedjelju njegov ured.

Prema zakonu iz 1955. godine, francuski predsjednici primaju mirovinu u iznosu 6.000 eura bruto na mjesec kada napuste dužnost. 

Macron će se odreći svog prava na mirovinu i izmijeniti predsjedničke povlastice u skladu sa širom reformom mirovinskog sustava, tvrde iz njegova ureda čime su potvrdili objavu francuskog dnevnika Le Parisien.

"Predsjednik Republike prilagodit će se jedinstvenom sustavu bodovanja koje je planirano za sve Francuze", navodi se u priopćenju i dodaje "time se pruža primjer i pokazuje dosljednost."

U dva tjedna industrijske akcije protiv Macronove mirovinske reforme kojom će se ukinuti povlastice za željeznički sektor, a radnici morati raditi do 64. godine za odlazak u punu mirovinu, paraliziran je željeznički promet.

Macron je u subotu tijekom posjeta Obali Bjelokosti pozvao prometne sindikate na prekid štrajka tijekom blagdana.

Unatoč pozivima i nekoliko sindikata na prekid štrajkova tijekom blagdana, nekoliko skupina željezničara ne odustaje od obustave prometa.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo