SLUČAJ 339/1

MAFIJA DRŽI ALBANIJU? 'Kartel skuplja glasove za premijera Edija Ramu i stranku, a on im jamči mirno dilanje'

 
Astrit Avdylaj (lijevo) i Edi Rama (desno)
 REUTERS

Sve to nije neobično ni u drugim balkanskim zemljama, kao što nije bilo neobično ni za Raminih prethodnika, jedino što je čitav sustav Edi Rama unaprijedio. I funkcionira odlično, opisuje najtiražniji njemački list Bild, koji je u tekstu “Zašto gori Balkan” objavio snimke nekoliko telefonskih razgovora u kojima se čuje kako mafija naštimava glasove za Socijalističku stranku albanskog premijera Edija Rame.

“Vlada štiti mafiju i omogućava im biznis s drogom. Mafijaški gangovi i klanovi zauzvrat namještaju izbore”, objašnjava bivši ministar pravosuđa Ylli Manjani za Bild.

Demonstracije

Opozicija i zapadni istražitelji optužuju Edija Ramu za bliske veze s mafijom, koja mu je, tvrde, naštimala pobjedu na posljednjim parlamentarnim izborima. Iz Tirane više od tri mjeseca dolaze vijesti o demonstracijama kojima albanska oporba prosvjeduje protiv korupcije i izborne prevare na parlamentarnim izborima 2017. Među ostalim bacaju molotovljeve koktele na zgradu parlamenta i ured premijera Edija Rame, skandirajući da žele “europsku Albaniju”.

“Mi smo ovdje s misijom, da oslobodimo Albaniju od kriminala i korupcije, da je učinimo sličnom ostatku Europe”, rekao je na prosvjedima šef oporbe Lulzim Basha, lider Demokratske stranke (DP). Zemlja klizi u kaos, opisuje njemački Bild. Albanija se nalazi na raskrsnici - ili će biti demokracija, ili definitivno mafijaška republika.

Trgovina drogom

Na Bildovim snimkama čuje se kako Astrit Avdylaj, navodni šef bande s barem 44 pripadnika, naziva Ivu Docija, šefa vodoprivrede u Durresu, drugom gradu po veličini. Pita ga je li napravio popis zaposlenika koji bi mogli glasati za opozicijski DP. Jesam, napravio sam kako smo se dogovorili, kaže Doci.

“Dobro, okupit ćemo ih i malo ih prodrmati. Ili žele zadržati svoj posao pa će nam dati glas, ili neka idu doma”, kaže Avdylaj. Bild ga naziva zloglasnim narko baronom.

Zajedno sa svojom braćom iz malog grada Shijaka vodi međunarodnu trgovinu drogom preko lučkog grada Durresa, piše Bild. Na snimkama se čuje kako Avdylaj nagovara niz istaknutih ličnosti u Durresu da daju glasove Iliru Ndraxiju, zastupniku socijalista. Ndraxi je na kraju izabran. Mafiji su posebno važni lučki gradovi poput Durresa i Vlore preko kojih heroin i kokain dolaze u Albaniju, a potom se, zajedno s albanskom mafihuanom, transportiraju u Italiju i na sjever Europe.

Astrit Avdylaj je u jednoj međunarodnoj akciji u listopadu 2018. uhapšen s dvojicom braće, ali je pušten iz zatvora iz zdravstvenih razloga: odvjetnici su uspjeli uvjeriti sud da mafijaš pati od depresije. U istoj akciji uhićeno je desetak ljudi, među njima dvojica bivši zastupnika socijalista. Jedan od njih je bio direktor zatvorskog sustava. Skupina je optužena za međunarodnu trgovinu drogom, koja je većinom završavala u Njemačkoj.

Šest kraćih audioisječaka koje je objavio njemački list dio su “Slučaja 339/1”, istrage koju su o nepravilnostima oko izbora 2017. provela albanska istražna tijela. Slučaj s vodoprivredom u Durresu jedan je od desetak sličnih širom zemlje. Većina ih je dosad gurnuta pod tepih, istražitelji koji su na njima radili ili su ušutkani, ili su pobjegli u inozemstvo.

Rama na snimci

Snimke su također u posjedu inozemnih istražnih tijela, navodi tiražni list. Među ostalim, snimljen je i sam Edi Rama kako 11. rujna 2016. razgovara s jednim od lokalnih šefova izborne komisije, i pita ga ide li sve kako su se dogovorili. “Da, šefe, sve po dogovoru”, odgovara ovaj.

Oporba optužuje Edija Ramu da je ostao na vlasti zahvaljujući glasovima koje mu je kupila narkomafija. Otkako je Rama na vlasti, uzgoj marihuane proširio se po cijeloj zemlji, piše njemački tabloid, a krijumčarenje droge postalo je najvažnijom gospodarskom granom.

Politika i mafija sklopili su pakt: politika osigurava mirne uvjete za biznis, a mafija glasove na izborima. Mafijaši investiraju novac u nekretnine i političare, koji će onda zažmiriti na veće slučajeve pranja novca.

Nakon što je Bild objavio isječke presretnutih telefonskih razgovora, šef DP-a Lulzim Basha u srijedu je ponovno pozvao Ramu da podnese ostavku, prenosi Birn, Balkanska istraživačka novinarska mreža. Bivši gradonačelnik Tirane prvi put je 2013. došao na vlast pobjedom nad DP-om dotadašnjeg premijera Salija Beriše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:46