NOVO IME DRŽAVE

Makedonija će referendum o sporazumu s Grčkom oko imena održati 30. rujna, građani će usput odlučiti i o podršci članstvu u NATO-u i EU

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 30.07.2018. u 18:21

flags of Macedonia and Greece painted on cracked wall, Image: 318985455, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Makedonski parlament odlučio je u ponedjeljak da će se referendum o pridruživanju zemlje EU-u i NATO-u te o sporazumu s Grčkom glede imena održati 30. rujna.

Šezdeset i osam od 120 zastupnika glasovalo je za održavanje referenduma na kojemu će biti postavljeno pitanje: "Podržavate li članstvo u NATO-u i EU i prihvaćate li sporazum o imenu između republike Makedonije i Grčke?"

Zastupnici oporbenog nacionalističkog VMRO-DPMNE nisu nazočili glasovanju.

NATO je u lipnju poslao pozivnicu Makedoniji za početak pristupnih pregovora sa Savezom nakon što je postigla sporazum s Grčkom oko imena.

Grčka i makedonska vlada postigle su sredinom lipnja dogovor oko imena Makedonije, koja bi se po novome trebala zvati Sjeverna Makedonija.

Dogovor se mora ratificirati u objema zemljama.

Grčka je zbog ustavnog imena Makedonije godinama blokirala početak pregovora o euroatlantskim integracijama te zemlje. Makedonija čeka pozivnicu za članstvo u NATO-u od 2008. godine, a od 2005. početak pregovora s Europskom unijom, što još nije na vidiku.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo