TRAŽE NJEGOVO IZRUČENJE

Makedonski parlament izglasao oduzimanje zastupničkog imuniteta bivšem premijeru Gruevskom

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 27.11.2018. u 20:08

Macedonia's former prime minister Nikola Gruevski enters a court in Skopje, Macedonia October 5, 2018. REUTERS/Ognen Teofilovski
REUTERS

SKOPLJE - Makedonski parlament u utorak je sa 62 glasa podržalo prijedlog parlamentarnog odbora o ukidanju zastupničkog imuniteta bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom koji je pred zatvorom izbjegao u Mađarsku i ondje dobio azil.

Na sjednici nisu prisustvovali zastupnici oporbenog VMRO-DPMNE-a, stranke kojoj je Gruevski počasni predsjednik. Zastupnici VMRO-a nisu prisustvovali ni zasjedanju parlamentarnog odbora za poslovnik i pitanja mandata i imuniteta, koji je Gruevskom ukinuo zastupnički mandat. Parlamentarni odbor usvojio je šest sudskih prijedloga s ciljem određivanja pritvora.

Makedonsko pravosuđe je objavilo prošli tjedan nove postupke protiv bivšeg premijera koji je već osuđen na dvije godine zatvora zbog zloporabe ovlasti.

Gruevski (48) je tako optužen za ilegalno financiranje svoje stranke, VMRO-DPMNE između 2009. i 2015. kao i izgradnju sjedišta stranke, prema priopćenju makedonskog tužiteljstva. Makedonski tisak navodi da se radi o najmanje 4,6 milijuna eura ilegalnog financiranja.

Za te nove procese, odvjetništvo traži zatvorsku kaznu za Gruevskog koji je 11. studenoga pobjegao preko Albanije, Crne Gore i Srbije u Mađarsku gdje je zatražio i dobio politički azil. Gruevski je osuđen u listopadu na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe službene dužnosti prilikom nabave 600.000 eura vrijednog Mercedesa.

Protiv njega se vodi još pet sudskih postupaka, a on drži da je sudski progon kojemu je izložen politički motiviran. Skoplje zahtijeva od Mađarske izručenje Gruevskog koji ističe svoju bliskost s mađarskim šefom vlade Viktorom Orbanom.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo