CHARLES MICHEL

MARAKEŠKI SPORAZUM SRUŠIO BELGIJSKU VLADU Prvo su je napustili desničari, a onda je premijer dao ostavku jer mu je nepovjerenjem zaprijetila i ljevica

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 18.12.2018. u 22:56

FILE PHOTO: Belgium's Prime Minister Charles Michel leaves after a news conference in Brussels, Belgium December 8, 2018. REUTERS/Eric Vidal/File Photo
REUTERS

Charles Michel

Belgijski premijer Charles Michel objavio je u utorak u parlamentu da podnosi ostavku nakon što su socijalisti i zeleni zaprijetili izglasavanjem nepovjerenja njegovoj manjinskoj vladi.

"Donosim odluku da podnesem ostavku i namjera mi je odmah otići kod kralja" da mu je predam, rekao je Michel nakon rasprave u Zastupničkom domu.

Njegova je vlada u izmijenjenom sastavu nastavila s radom kao manjinska nakon što se desničarska stranka N-VA, najveća stranka u njegovoj koaliciji, povukla prije desetak dana zbog spora oko Globalnog kompakta o migracijama Ujedinjenih naroda.

Desničarska N-VA objavila je da povlači svoje ministre iz koalicije nakon što je Michel odbio njihov zahtjev u ponedjeljak da odustane od potpore takozvanom Marakeškom sporazumu.

Michel je odbio ideju o prijevremenim izborima, a opći izbori u Belgiji predviđeni su za svibanj 2019.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo