OBRATILA SE NACIJI

May poziva zastupnike da podupru njezin sporazum o Brexitu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.03.2019. u 23:16

Britain's Prime Minister Theresa May makes a statement about Brexit in Downing Street in London, Britain March 20, 2019. Jonathan Brady/Pool via REUTERS
Jonathan Brady/Pool / REUTERS

Britanska premijerka Theresa May rekla je u srijedu da duboko žali zbog svoje odluke da zatraži produljenje roka za izlazak iz Europske unije i pozvala je britanske zastupnike koji su njezin plan razdruživanja dvaput odbacili, da ga ovaj put podrže.

- Osobno vrlo žalim zbog ove odgode - rekla je May u izjavi danoj u svojoj rezidenciji u Downing Streetu.

- Duboko se nadam da će (zastupnici) naći način da podrže sporazum koji sam ispregovarala s EU, sporazum koji slijedi referendum i najbolji je ispregovarani sporazum i nastavit ću raditi dan i noć da osiguram potporu - za sporazum, rekla je.

- No nisam spremna odgađati Brexit dalje od 30. lipnja - rekla je.

Britanska premijerka Theresa May zatražila je u srijedu u pismu Europskom vijeću tromjesečnu odgodu Brexita do 30. lipnja.

Europska komisija rekla je da se čelnici EU-a koji se na summitu u četvrtak sastaju s May suočavaju s "dvojnim" izborom - kratkom odgodom Brexita od 29. ožujka do 23. svibnja, ili dugom odgodom najmanje do kraja ove godine, a Britanija bi imala obvezu održati 23. svibnja izbore za Europski parlament.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo