PRVA DAMA ZA POVIJEST

MICHELLE OBAMA: POLITIČKA I MODNA IKONA GODINE Javnost joj isprva nije bila sklona, a sad se priča da bi se mogla kandidirati za predsjednicu 2020.

Na početku mandata javnost joj nije bila sklona, a nakon osam godina u Bijeloj kući njezin suprug Barack mora opovrgavati sve glasnije ideje da će se kandidirati za predsjednicu, i to već 2020.
 REUTERS

U srednjoj školi otvoreno su joj rekli da nije “materijal za Princeton”. Kada je završila Princeton i Harvard, a njezin suprug objavio kandidaturu za američkog predsjednika, čula je da nije ni “materijal za prvu damu”.

U međuvremenu je toliko puta naelektrizirala publiku u političkim kampanjama da je Barack Obama početkom studenoga javno demantirao da postoji mogućnost da se i sama u budućnosti kandidira za američku predsjednicu.

Michelle Obama pokazala se ne samo fantastičnom govornicom, nego i toliko karizmatičnom i svojom da iz Bijele kuće izlazi kao jedna od najpopularnijih političkih ličnosti novije američke povijesti. No, isprva su je nazvali ljutitom, hrapavom, netradicionalnom. Pitali su se je li Amerika spremna za nju. Bila im je prekrupna, precrna. Nije bila dama poput supruga Barackovih protukandidata.

Jackie Kennedy

Međutim, ušavši u Bijelu kuću, kao prva Afroamerikanka koja je to učinila, zaprijetila je detroniziranjem voljene Jackie Kennedy, prve prve dame koja je unijela glamur u Bijelu kuću i upisala se na listu najvećih američkih ikona poput Marilyn Monroe. Američki modni magazini već se mjesecima tužaljkama opraštaju od Michelle Obame. Dizajnerica Tracy Reese nikada neće zaboraviti kako joj je zvonio telefon dan nakon što je Michelle održala govor u njezinoj kreaciji prije mnogo godina. “Bila je to haljina koju smo dizajnirali specijalno za Michelle, ali interes je bio toliki da se krenulo u proizvodnju. Mislim da smo na kraju prodali oko 2000 tih haljina”, ispričala je Reese.

Za razliku od mnogih drugih prvih dama, Michelle Obama nije se držala jedne razvikane modne kuće. Nosila je cijeli niz manje poznatih, često američkih dizajnerskih imena, namjerno promovirajući američku modnu industriju na visokim državnim događajima.

Njezini modni odabiri govorili su mnogo više od krojeva i uzoraka. “Michelle Obama je uzimala u obzir sve: crnačke dizajnere, azijske dizajnere, europske dizajnere... Iskazivala je demokraciju i u izboru odjeće”, komentirao je André Leon Talley, urednik mode u magazinu Vogue. Osim toga, nosila je neke odjevne komade koje su si mogle priuštiti i obične Amerikanke. Jedan od primjera su veste s markom iz trgovačkih lanaca.

U modnom smislu sve je počelo prvom inauguracijom Baracka Obame u siječnju 2008. godine. Michelle Obama stajala je uz supruga u limun žutom dvodijelnom kostimu kubansko-američke dizajnerice Isabel Toledo. Navečer se pojavila u bijeloj haljini s jednim ramenom, koju je kreirao tajvansko-kanadski dizajner Jason Wu. David Yermack, profesor na sveučilištu New York, proučavao je financijski učinak odjeće koju je nosila Michelle Obama i uočio trenutačni skok u cijeni dionica kompanija čiju bi marku obukla. “U slučaju njezinih najeksponiranijih pojavljivanja skok u vrijednosti iznosio je i desetke milijuna dolara. To se s njom dogodilo mnogo puta”, kaže Yermack.

Njezin modni stil jedan je drugi kreator komentirao riječima da što god je nosila, nije dopustila da odjeća zasjeni njezinu osobnost. Osvrćući se na modnu 2016. godinu i njezinu haljinu na nedavnoj talijanskoj državničkoj večeri, autorice teksta u Guardianu napisale su kako ne vide samo materijal, sjaj ili nabore u Versaceovoj haljini koju nosi Michelle Obama, nego snagu, radost i inspiraciju u njezinoj figuri boginje.

No, trebalo je proći dosta vremena da Michelle Obama razbije sve predrasude o tome kako bi trebala izgledati i kako bi se trebala ponašati prva američka dama. Kada se na početku našalila na račun sposobnosti svojega supruga da napravi dobar doručak, prigovorili su joj da je time naškodila njegovoj muškoj karizmi. A dok su trajali napadi da Obama nije rođeni Amerikanac te da stoga ne može biti predsjednik, udaralo se i po Michelle. Obama je bio stranac, čije je srednje ime Hussein, a Michelle žena čije je mjesto u američkom getu. Devet godina poslije Michelle Obama ostaje zapamćena kao žena koja je u modu utkala jednu posve novu dimenziju te unijela intelektualizam u pokret za zdraviju prehranu i tjelovježbu.

Veliki strah

Sve je, rekla je još davno, počelo sa strahom. U kolovozu 2007. godine pitali su je zašto je pristala sudjelovati u dugoj i napornoj kampanji, koja je usto na dugom štapu, za izbor njezina supruga za američkog predsjednika. Imala je govor pred skupom u Council Bluffsu u saveznoj državi Iowi. “Bila sam, jednostavno, umorna od straha”, rekla je pretežno bjelačkoj publici koja u to vrijeme jedva da je poznavala njezina supruga, političku zvijezdu u usponu, a kamoli nju. Bila je u crnim hlačama i običnoj majici, kose svezane u punđu, sa stavom, kako su zapisali novinari, kakve plesačice. Nije joj bilo lako donijeti tu odluku, rekla je. Pogotovo imajući na umu dvije male kćeri. Međutim, tijekom rasprava o potencijalnoj kandidaturi njezina supruga primijetila je da se isti ton provlači kroz sve rasprave. “Bilo ih je strah što bi se moglo dogoditi. Bojali su se da ćemo izgubiti. Da bi netko mogao povrijediti Baracka. Strahovali su da bi kampanja mogla biti jako neugodna. Da će to naškoditi obitelji”, objasnila je.

Amerika možda i nije bila spremna za Michelle, ali ju je dobila i vrlo brzo promijenila mišljenje. Nova prva dama neće imati lak zadatak da se pokaže doraslom Michellinoj karizmi i stavu, a pogotovo dobrim i autentičnim govorima na ključnim događajima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:01