BIVŠI LIDER SSSR-a

MIHAIL GORBAČOV 'Amerika jednostavno ne može živjeti bez neprijatelja. Njoj je nužna perestrojka!'

 cc

Sjedinjenim Američkim Državama potrebne su reforme slične onima za vrijeme perestrojke u Sovjetskom Savezu, kazao je Mihail Sergejevič Gorbačov u intervjuu novinarki Russia Todaya Sophie Shevardnadze, inače unuci bivšeg gruzijskog predsjednika i sovjetskog ministra vanjskih poslova Eduarda Shevardnadzea.

Bivši čelnik Sovjetskog Saveza, koji je 1987. godine lansirao program reforme sovjetskog gospodarstva i politike - perestrojka, također je govorio i o washingtonskoj politici pritisaka i interveniranja u globalne sukobe.

Gorbačov je naglasio potrebu za političkim i ekonomskim reformama u Americi, kazavši da "trebaju perestrojku", aludirajući na politički pokret za vrijeme njegove vladavine krajem 80-ih.

- Mogu taj pokret nazvati kako god žele, pa čak i američki način. Američki građani ne žele rat. Ali nije im lako, s obzirom na društvo u kojem žive - kazao je Gorbačov.

Kaže da Amerika koristi napetosti i nestabilnosti kao izliku za intervenciju u globalne sukobe, a zatim stvaraju neprijatelja nad kojim provode politiku pritisaka, a sve s ciljem prebacivanja odgovornosti.

- Americi je potreban neprijatelj kako bi se vratili staroj politici pritiska. Ne mogu živjeti bez njega. Još su uvijek robovi svoje stare politike - istaknuo je Gorbačov.

- Popriličnom sam upoznat s ovakvom politikom iz vlastitog iskustva - dodao je.

Gorbačov se posljednjih mjeseci našao u središtu svjetske pozornosti, svojim angažmanom u rješavanju ukrajinske krize i sprečavanju političkih lidera Zapada i Istoka da uvuku svijet u novi Hladni rat.

Objasnio je da su u sukobu 20. stoljeća uvijek postojale dvije strane - iza jedne su stajale Sjedinjene Američke Države, a iza druge Sovjetski Savez.

Govoreći o ukrajinskoj krizi, ustvrdio je kako je današnja situacija slična jer Amerika traži izliku za intervenciju.

- Oni jednostavno žude za figurom neprijatelja - zaključio je bivši čelnik SSSR-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:57