ZATOČILI GA SOVJETI

MISTERIJ HEROJA KOJI JE SPAŠAVAO ŽIDOVE Ratnog švedskog diplomata Wallenberga proglasit će mrtvim

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 29.03.2016. u 22:59

Gotovo 70 godina od nestanka švedskog diplomata Raoula Wallenberga, koji je tijekom Drugog svjetskog rata spasio živote tisuća židova, podnesen je službeni zahtjev da ga se proglasi mrtvim, objavio je u utorak list Svenska Dagbladet.

Zahtjev poreznoj upravi podnijeli su njegovi nasljednici, a postupak bi mogao biti gotov najesen, piše list.

Dok je bio na službi u Mađarskoj, Wallenberg, rođen 1912., pomogao je tisućama židova da izbjegnu nacističke logore smrti.

U Budimpeštu je stigao u srpnju 1944. u diplomatsko predstavništvo Švedske, no većinu njegovih aktivnosti financirao je Svjetski odbor za izbjeglice koji je osnovao SAD.

Wallenberg se služio svim mogućim metodama, uključujući i davanje mita kako bi spasio mađarske židove kojima je prijetila deportacija. Uz to im je izdavao specijalne putovnice.

Sovjetske snage uhitile su ga u siječnju 1945. i odvele u tadašnji Sovjetski Savez gdje je proglašen mrtvim u srpnju 1947. No, navodno je kasnije viđen što je pobudilo nade da je poživio duže.

Godine 1989. vlasti u Moskvi dale su Wallenbergovoj obitelji njegovu putovnicu i druge osobne stvari. Obitelj ga je nastavila tražiti uz pomoć humanitarnih organizacija.

Dvije godine kasnije, nakon pada Sovjetskog Saveza, Švedska i Rusija osnovale su zajedničko povjerenstvo koje je trebalo utvrditi Wallenbergovu sudbinu, ali ni ono nije dalo konačne odgovore. Švedska još uvijek dovodi u pitanje službeni datum Wallenbergove smrti.

Izdvajamo