MIT ILI ISTINA?

MISTERIJ NACISTIČKOG VLAKA PUNOG OTETOG BLAGA 'Čini se da vlaka u tom tunelu nema, ali skeniranje je pokazalo da se tamo nalazi nešto čudno'

Poljski dužnosnici objavili su da su pronašli skriveni tunel, ali ne i njemački nacistički vlak pun zlata, za kojeg su glasine govorile da je pronađen u Poljskoj ranije ove godine
 Wikipedia/AFP

Misteriju nacističkog vlaka punog zlata koji je navodno zakopan u tajnom tunelu u Poljskoj nema kraja unatoč tvrdnjama istraživača s jednog poljskog sveučilišta koji tvrde da ne postoje dokazi o njegovom postojanju, prenosi The Telegraph .

Istraživači sa sveučilišta znanosti i tehnologije u Krakowu predstavili su svoja otkrića na konferenciji za medije u ponedjeljak uz dva lovca na blago koji tvrde da su pronašli mitski vlak time i potvrđujući njegovo postojanje. 'Možda postoji tunel, ali vlaka nema', rekao je profesor Jadusz Madej, koji je ujedno i predvodio istraživački tim sa sveučilišta. 'Vlaka u tom tunelu definitivno nema, ali skeniranje je pokazalo da se tamo nalazi nešto čudno', dodao je jedan od stručnjaka iz sveučilišnog istraživačkog tima.

















No, Piotr Koper, jedan od lovaca na blago, rekao je da on vjeruje da se vlak nalazi u tunelu te je i predstavio fotografske dokaze koji podupiru njegove tvrdnje. Naime, Koper i njegov partner u lovu na blago Andreas Richter u kolovozu ove godine ustvrdili su da su pronašli legendarni vlak u jednom tajnom tunelu koji je dio velikog kompleksa tunela i mreže komora ispod grada Walbrzycha na jugu Poljske.

Koper je prezentirao dokaze koje su on i Richter prikupili koristeći radar koji može skenirati i kroz tlo. Rekao je da postoje jasni dokazi o tunelu širine nešto manje od šest metara i visine nešto manje od devet metara i mogućem postojanju vlaka. Njima u prilog ide i priznanje njemačkog državljanina koji je na samrti otvorio mogućnost da je legenda o vlaku punom zlata istina, a ne samo priča.

Profesor Madej rekao je da postoji mogućnosti da su lovci na blago i sveučilišni istraživači došli do različitih rezultata, a time i zaključaka zbog načina na koji su lovci koristili radar. Profesor je dodao da zbog te činjenice rezultate koje je postigao njegov tim tretira pouzdanijima. Unatoč ovim pronalascima, priče o mitskom vlaku punom zlata čini se da neće posustati. Traženje vlaka sa zlatom natjeralo je mnoge da potraže razloge zašto su nacisti gradili ove tunele, ali tog odgovora za sada nema. Koper je bez obzira na sve to svoja istraživanja poslao u Njemačku na procjenu držeći se svoje tvrdnje da je vlak uisitinu tamo.

Prema lokalnim legendama, nacisti su sakrili vlak sa zlatom u obližnjem tajnom tunelu dok su bježali pred Crvenom armijom 1945. godine na kraju rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:58