MITOLOŠKO BIĆE ILI OBIČNA LASICA?

MISTERIOZNE ŽIVOTINJE ULOVLJENE U NAŠEM SUSJEDSTVU 'Prije dva dana udavilo mi kokoš! Ne znam kako oni žive, u čoporima, parovima ili pojedinačno'

 
 Screenshot

U ramskom selu Ripci u sjevernoj Hercegovini u samo jednome danu Ante Pavličević Tune ulovio je u svoju zamku dva džudžana, misteriozne životinje koje u spomenutome kraju slove kao neuhvatljive i za koje mnogi vjeruju da je riječ o izmišljenim stvorenjima koja se čudno glasaju, piše portal Grude online.

- I džudžanima je crna zima, ukočila ih glad i snijeg, pa moraju izaći. Prije dva dana udavilo mi kokoš! Imam neku zamku pa rekoh idem je postaviti. Ujutro se uhvatio jedan. Nešto se bio ozlijedio, nikako nije živahan, bio je slab, pokušao sam ga spasiti dajući mu hranu, ali nakon sat - dva, uginuo je. Ostavio sam zamku ponovno kad je u nju uletio drugi. Ali ovaj je živahan, veseo! - govori kroz šalu Ante.

Legenda kaže da džudžana nitko nikad nije uhvatio, no javnost je oko njih podijeljena. Jedni misle da je ta priča napuhana i da je riječ o običnom glodavcu (lasici) koji napada perad, dok su drugi uvjereni da se radi baš o tajanstvenoj nemani.

Mali rječnik hercegovačkih izraza EroGag za džužana piše kako je on ”mitološko biće koje ljeti pohara sve kokošinjce i glavni je uzrok svih poljoprivrednih devastacija desetljećima“, prenosi Grude online.

- Malo sam ga slikao i snimao. Slao sam prijateljima fotografije i video. Ne znam hoće li sutra biti uhvaćen i treći, niti znam kako oni žive, u čoporima, parovima ili pojedinačno. Zamka je za sad stalno postavljena pa ćemo vidjeti ima li ih još. Nisam znao što ću u s džudžanom pa sam ga odnio tu u selu jednom ljubitelju životinja, pa nek' on vidi što će s njim - rekao je Tune za portal Rama-Prozor.info.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 19:18