CAROLA RACKETE

MLADA KAPETANICA KOJOJ ZBOG SPAŠAVANJA MIGRANATA PRIJETI 10 GODINA IZA REŠETAKA: 'To nije bio čin nasilja nego neposluha'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 30.06.2019. u 15:39

Carola Rackete, captain of rescue ship Sea-Watch 3, speaks to the media as the ship remains blocked one mile outside the port of Lampedusa, Italy, June 27, 2019. REUTERS/Guglielmo MangiapaneĮĮ
REUTERS

 Mlada kapetanica Sea-Watcha, Carola Rackete, koja je uhićena nakon što je bez dopuštenja uplovila u luku Lampedusa na Siciliji kako bi iskrcala migrante, rekla je da njezin manevar nije bio "čin nasilja, nego samo neposluha" u očajnoj situaciji.

- To nije bio čin nasilja, samo neposluh - kazala je u intervjuu za Corriere della Sera u nedjelju Carola Rackete, optužena za pokušaj opasnog manevra protiv patrolnog čamca koji je htio spriječiti pristajanje.

- Situacija je bila očajna, a moj je cilj samo bio da iskrcam na tlo iscrpljene i očajne ljude. Bilo me strah - rekla je mlada Njemica dodavši kako je strahovala kako će migranti počiniti samoubojstvo skakanjem u more jer ne znaju plivati.

- Zasigurno nisam htjela udariti u patrolni čamac, moja namjera nije bila nikoga dovesti u opasnost, već sam se ispričala i opet se ispričavam - nastavila je ona.

Njezin manevar za kormilom Sea-Watcha u noći s petka na subotu kako bi pristala u luci Lampedusi nije nikoga ozlijedio i humanitarni brod je uspio iskrcati 40 migranata koje je spasio 17 dana prije kod obala Libije.

Rackete je uhićena jer je "pružala otpor ratnom brodu", što nosi kaznu od 3 do 10 godina zatvora. Stavljena je u kućni pritvor i bit će izveden pred sud početkom tjedna u Agrigentu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo