BELGIJA

MONSTRUOZNI DON IVO, ĐAKON SMRTI Kako se bolničar koji je osjetio božji poziv pretvorio u sotonskog zlikovca, jednog od najgorih serijskih ubojica

Ilustracija
 Pixabay

Katolički đakon osumnjičen da je ubio najmanje 10 ljudi, uključujući i vlastitu majku - našao se u ponedjeljak pred sudom u Belgiji.

Don Ivo Poppe osumnjičen je da je svoje žrtve ubijao ubrizgavajući zrak u njihove vene, uzrokujući fatalnu zračnu emboliju, piše BBC.

Svoja nedjela činio je u klinici u Menenu gdje je prvo bio zaposlen kao medicinski tehničar, a zatim je ondje nakon zaređenja boravio u ulozi duhovnika.

Belgijski mediji 61-godišnjaka prozvali su 'đakonom smrti', a ako ga sud proglasi krivim postat će jednim od najgorih serijskih ubojica u belgijskoj povijesti.

Don Poppe je uhićen 2014. godine nakon što je svom psihijatru priznao da je 'eutanazirao' desetak ljudi. Sve njegove žrtve bili su stariji pacijenti.

Tijekom istrage priznao je kako je žrtve ubijao iz samilosti pošto su ti pacijenti bili u posljednjoj fazi neizlječive bolesti. Ipak, kasnije je povukao svoju izjavu i zanijekao sve optužbe koje su mu stavljene na teret.

Među onima za čije je ubojstvo optužen našlo se i nekoliko njegovih rođaka: dva prastrica, punac te njegova majka - koja je bila njegova posljednja žrtva, a preminula je 2011. godine.

Ona je navodno patila od depresije, no njezini liječnici kazali su kako nikada nije izrazila želju za eutanazijom.

Tužitelji su kazali kako je đakon ubio puno više ljudi, ukazujući pritom na popis umrlih u bolnici koji je zapisivao u svoj dnevnik. Tvrde kako je najmanje 50 smrtnih slučajeva sumnjivo.

Na saslušanju u ponedjeljak na sudu u Brugesu, njegov odvjetnik odbacio je takva nagađanja. Kazao je kako je njegov klijent jednostavno bilježio smrtne slučajeve oko sebe, javlja belgijska televizija RTBF.

Suđenje bi trebalo potrajati najmanje tjedan dana, a pritom će se ispitati desetak svjedoka uključujući i rođake preminulih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:26