SKANDAL U CRNOJ GORI

MOŽE LI ĐUKANOVIĆ IZDRŽATI POLITIČKI UDAR SVOG BIVŠEG SURADNIKA I ODBJEGLOG BIZNISMENA Bivši britanski ambasador u Podgorici: 'Dani su mu odbrojani'

Milo Đukanović
 Stevo Vasiljević / REUTERS

Premda se donedavno pokušavao vaditi na interesna geopolitička podmetanja te sebe kao jedinoga jamca prozapadne i europske Crne Gore, najdugovječniji politički lider u ovome dijelu svijeta ipak je fatalno poljuljan nizom kompromitantnih svjedočanstava svojega bivšeg suradnika, donatora i odbjegloga biznismena Duška Kneževića.

Desetak tisuća prosvjednika već je treći vikend uporno demonstriralo ulicama Podgorice tražeći ostavku Mila Đukanovića, državnih tužitelja i čitave vlade, i to usprkos olujnome vjetru. U snažan porast antiđukanovićevske klime imao se priliku osobno uvjeriti i povjerenik EU za proširenje Johannes Hahn tijekom prošlotjednog posjeta Podgorici.

Njegove poruke o prioritetima na europskome putu Crne Gore koji uključuju uvjerljiviju borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala samo su krajnji naivci mogli iščitati kao suhe i načelne poruke Bruxellesa. Na sastanku s Hahnom crnogorska opozicija zatražila je europsku potporu za raspisivanje prijevremenih izbora i hitno uvođenje tehničke vlade koja bi, po uzoru na svojedobni makedonski scenarij, jamčila minimalno povjerenje u izborni proces.

“Milo Đukanović je rekorder održavanja na vlasti s kojim se mogu usporediti samo još neki afrički despoti, no njegov stisak moći sve je manje čvrst” - za utjecajni portal Politico piše ovih dana Ivor Roberts, bivši britanski veleposlanik u Beogradu.

Dok u Bruxellesu sve hrabrije dižu ruke od Mila Đukanovića, ne miruju ni crnogorska opozicija ni njegov nekadašnji prijatelj pod optužbama.

Najnoviji dokaz obiteljskog karaktera vlasti objavio je podgorički portal Vijesti, a tiče se posla izgradnje hidroelektrane u Kolašinu koji je Milov sin Blažo Đukanović sa svojom tvrtkom dobio 2016. na temelju potpisa svojega oca, tadašnjega premijera. Kredit za projekt, da stvar bude ljepša, odobrila mu je Prva banka Ace Đukanovića, rođenoga strica, poznatoga po svojedobnom podgoričkom grafitu “Što ćeš Aco kad ti ode braco?”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:25